Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο της ΕΕ

ΠΟΝΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Κρατώντας «μαστίγιο» και «καρότο» και απαιτώντας περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα της ζωής στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκίνησε χτες την περιοδεία του στην περιοχή από το Μαυροβούνιο.

Στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα ο Ρομπέι συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας εκφράζοντας την «ικανοποίησή» του για τις έως τώρα «μεταρρυθμίσεις» αλλά και τη συνέχιση αυτών των «αλλαγών» τάχα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ. Ο ίδιος έκρινε πως το Μαυροβούνιο έχει «ξεκάθαρη ευρω-ενωσιακή προοπτική» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί «αντικειμενικά» όσον αφορά στην αίτηση που έχει καταθέσει η χώρα για να πάρει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Σε άλλο σημείο ο Ρομπέι ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «δεν επιθυμεί να εισάγει περιφερειακές συγκρούσεις από τα δυτικά Βαλκάνια» και ότι η ισχυρή περιφερειακή συνεργασία θα πρέπει να οδηγήσει σε σχέσεις καλής γειτονίας...

Αργότερα το απόγευμα ο Ρομπέι έφθασε στην ΠΓΔΜ όπου είχε στα Σκόπια συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νικόλα Γκρούεφσκι. Εκεί ο Ρομπέι ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ «είναι απαραίτητη για το μέλλον της χώρας» γιατί τάχα θα φέρει ξένες επενδύσεις και θα ...«μειώσει την ανεργία» τη στιγμή που πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ βλέπουν το τέρας της ανεργίας και της φτώχειας να θεριεύει ένεκα της καπιταλιστικής κρίσης. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να πιέσει για επίλυση της κρίσης των Σκοπίων με την Αθήνα για το θέμα της ονομασίας...

Σήμερα το πρωί ο Ρομπέι θα μεταβεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη όπου θα συναντηθεί με την τριμερή προεδρία της χώρας και τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Βαλεντίν Ιντζκο. Το μεσημέρι θα μεταβεί στην Αλβανία για συνάντηση με τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Σλοβενία όπου θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπορούτ Παχόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ