Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Ενα ατελείωτο λουτρό αίματος

Χαρακτηριστικές εικόνες βασανιστηρίων
Χαρακτηριστικές εικόνες βασανιστηρίων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου και της εισβολής στο Ιράκ, όπως όλοι το φαντάζονταν, αποκαλύπτουν τα περισσότερα από 400.000 διαβαθμισμένα έγγραφα του αμερικανικού στρατού που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks. Πρόκειται για λεπτομερείς αναφορές μελών του αμερικανικού στρατού, από όλη την γκάμα της ιεραρχίας, και αφορούν στην περίοδο ανάμεσα στο 2004 μέχρι και το 2009.

Τα έγγραφα αναφέρουν με λεπτομέρειες περισσότερες από 300 περιπτώσεις σκληρών βασανισμών Ιρακινών από τις δυνάμεις κατοχής, χιλιάδες περιπτώσεις βασανιστηρίων Ιρακινών από τις όποιες ιρακινές δυνάμεις με την ανοχή και υποστήριξη των κατοχικών. Αναφέρουν, επίσης, στοιχεία για αιματοβαμμένες επιχειρήσεις κατά αστικών κέντρων, για αμέτρητες εκτελέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις ποικίλων κινήτρων, για άνευ λόγου συλλήψεις, για εκτοπισμούς, για τον τρόπο που αναδείχθηκε η νυν ιρακινή ηγεσία, για τους λόγους που οδήγησαν, εκ των υστέρων, στη συνεργασία με σουνίτες ενόπλους.

Στα έγγραφα περιγράφονται φρικτά βασανιστήρια, οι συνθήκες εκατοντάδων περιπτώσεων «παράπλευρων» απωλειών αμάχων, η κτηνώδης συμπεριφορά μισθοφόρων, π.χ. της Blackwater, ονόματα θυμάτων και πολλά άλλα, τα οποία επανειλημμένως οι κατοχικές δυνάμεις αλλά και το αμερικανικό Πεντάγωνο είχαν διαψεύσει ή είχαν προσπαθήσει να υποτιμήσουν. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Body Count, που διεξάγει καταμέτρηση των νεκρών αμάχων κατά τη διάρκεια της κατοχής στο Ιράκ, με βάση τα στοιχεία που περιέχουν τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, ο αριθμός των νεκρών πολιτών από την εισβολή μέχρι το τέλος του 2009 αγγίζει πλέον τις 122.000.

Ποικίλες αντιδράσεις και ένοχη σιωπή

Στο Ιράκ, οι αποκαλύψεις δεν προκάλεσαν έκπληξη, καθώς πρόκειται για μια πραγματικότητα που γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Αντίθετα, εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος, μέσα από τα έγγραφα, φέρεται αναμεμειγμένος σε σειρά αιμοσταγών επιχειρήσεων, έμμεσα, διά μέσου «σιιτικών ομάδων κρούσης» που εκτελούσαν ανεξέλεγκτα σουνίτες. Ο Μάλικι κατήγγειλε τη χρονική επιλογή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ως «υπόσκαψη της προσπάθειάς του να παραμείνει πρωθυπουργός».

Να διερευνηθούν σε βάρος τα στοιχεία που αποκαλύπτονται ζήτησαν ο ΟΗΕ και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (είχε ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ), Νικ Κλεγκ. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ζητώντας «διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου που καταγράφονται» και επισημαίνοντας ότι «εφόσον ο αμερικανικός στρατός είχε υπό τον έλεγχό του το Ιράκ, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τον κάθε θάνατο που συνέβη την περίοδο αυτή». Ελεγχο στα πεπραγμένα του δικού της στρατού (δυνάμεις της στο Ιράκ βρέθηκαν μεταξύ 2003 - 2007) ανακοίνωσε και η Δανία.

Σιωπή τηρούσε, μέχρι χθες βράδυ, ο Λευκός Οίκος. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρκούνταν να υποστηρίξει ότι «έγιναν ορισμένες παραλείψεις, αλλά σε σειρά περιπτώσεων ο αμερικανικός στρατός παρέδιδε κρατουμένους στις ιρακινές δυνάμεις, γιατί το Ιράκ ήταν και είναι κυρίαρχη χώρα», σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών των ΗΠΑ ως κατοχικής δύναμης. Συμπλήρωνε, δε, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία σκέψη για επανεξέταση της υπόθεσης.

Εντονότερα αντέδρασε ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, ναύαρχος Μάικ Μιούλεν, κατηγορώντας το Wikileaks για «ανευθυνότητα, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών Αμερικανών στρατιωτών». Η απάντηση του Wikileaks ήταν ότι η οργάνωση «δεν είναι αντιαμερικανική, απλώς παρουσιάζει στοιχεία». Εκτίμησε, δε, ότι με βάση αυτή, «επί χρόνια, στην κάθε γωνιά του Ιράκ γινόταν ένα λουτρό αίματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ