Τρίτη 26 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Η χολέρα απειλεί με μεγαλύτερη εξάπλωση

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Το τελευταίο καταγεγραμμένο κρούσμα χολέρας στην Αϊτή ήταν το 1960. Μισόν αιώνα μετά, τους 325 έχουν φτάσει ήδη οι νεκροί από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην Αϊτή, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 3.015. Τι μεσολάβησε; Μισός αιώνας ιμπεριαλιστικής επιβολής, πραξικοπήματα και στρατιωτικές εισβολές, καταλήστευση από τα συνεχή δάνεια από ευαγή ιδρύματα, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τυφώνες, κυκλώνες και ο καταστροφικός φετινός σεισμός της 12ης Γενάρη...

Τα κρούσματα της χολέρας άφησαν το περίκλειστο της κοιλάδας του Αρμπονίτ και τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων και πλέον κρούσματα καταγράφονται στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, αλλά και στην πόλη Σεν Μαρκ. Ωστόσο, οι Αρχές της χώρας εμφανίζονται καθησυχαστικές, λέγοντας ότι η επιδημία μπορεί να σταθεροποιείται, μια και το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν λιγότερα κρούσματα. Ωστόσο υγειονομικοί που συμμετέχουν στις ομάδες αρωγής των σεισμοπλήκτων φοβούνται ότι η επιδημία χολέρας «θα εξαπλωθεί πολύ περισσότερο», δεδομένων των συνθηκών διαβίωσης και του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων. Ειδικά των 1,3 εκατομμυρίων, που δέκα μήνες μετά ζουν στους καταυλισμούς.

Εξάλλου, ο αριθμός των κρουσμάτων γύρω από την πρωτεύουσα αυξάνεται. Σύμφωνα με έκθεση για τη ζωή στους καταυλισμούς του Institute for Justice in Haiti και της Refugees International, τα παιδιά σε περισσότερους από τους μισούς δεν έχουν θα φάνε για τουλάχιστον μια μέρα τη βδομάδα, το 44% πίνουν μη πόσιμο νερό, το 78% ζουν σε πρόχειρα καταλύματα ή δίχως ασφαλή στέγη, το 29% δεν έχουν έστω και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής (ούτε τουαλέτα), ενώ το 37% των οικογενειών δεν έχουν κανένα έσοδο από εργασία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ