Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Ανταγωνισμοί με αιχμή τα νομίσματα

Συναντήσεις με Μπαρόζο και Ρομπέι θα έχει στη Λισαβόνα ο Μπ. Ομπάμα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, με αιχμή τον πόλεμο ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ. Τη διένεξη τροφοδοτεί η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αιμοδοτήσει με 600 δισ. δολάρια το αμερικάνικο κεφάλαιο, μέχρι τον Ιούνη του 2011, με την αγορά κρατικών χρεογράφων μέσω της εκτύπωσης δολαρίων.

Οι διαφορές βαθαίνουν σε συνθήκες κρίσης, την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον δείχνει να δίνει μεγαλύτερο βάρος στους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα και την Ινδία, δύο αναδυόμενες δυνάμεις και ανταγωνιστικές κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης και ειδικά προς τη Γερμανία, που είναι τεράστια εξαγωγική δύναμη.

Για τις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει στη Λισαβόνα συνομιλίες με τον Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η κρίση στην Ιρλανδία.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, υπερασπίστηκε την πολιτική αιμοδότησης της αμερικανικής οικονομίας με την αγορά των κρατικών ομολόγων, λέγοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό στηρίζει την ανάπτυξη και είναι το καλύτερο μέσο για τη στήριξη του δολαρίου».

Προειδοποίησε ακόμα την Κίνα ότι η πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά το νόμισμά της, απειλεί την παγκόσμια οικονομία, καθώς το υποτιμημένο γιουάν της παρέχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων οικονομιών της Ασίας, αλλά και των υπόλοιπων αναδυόμενων οικονομιών. Ο Μπερνάνκι εκτίμησε ότι η ταχεία οικονομική ανάκαμψη καθιστά «ιδιαιτέρως δύσκολη» τη διεθνή συνεργασία και δικαιολογεί τις «διαφορετικές» επιλογές που γίνονται ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Τέλος, θεωρεί πιθανή την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας βραχυπρόθεσμα, χαρακτηρίζοντας επιθυμητή την υιοθέτηση νέων μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ