Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Τώρα προβάλλουν πιο «άγριες» αξιώσεις

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα ζητούν ακόμα ...«μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας»

Για ...τζάμπα εργάτες φαίνεται ότι ψάχνουν οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι της Αθήνας, αφού ακόμα και τώρα, που κυβέρνηση και τρόικα έχουν σαρώσει τα πάντα, εξακολουθούν να ζητούν κι άλλες τροποποιήσεις και ακόμα περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, ο οποίος χαρακτηρίζει «μη εφαρμόσιμα και αναποτελεσματικά» τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Κατά τ' άλλα, οι εμποροβιομήχανοι ζητούν ξεπούλημα και του τελευταίου δημόσιου οργανισμού και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, απόλυτη εργοδοτική ασυδοσία στις εργασιακές σχέσεις, χρηματοδότηση του κεφαλαίου, είναι το πλαίσιο των αξιώσεων - «12 πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων».

Ακολουθώντας την τακτική της άσκησης πίεσης για την προώθηση διακηρυγμένων ουσιαστικά θέσεων και ειλημμένων δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο το ΕΒΕΑ απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Τροποποίηση» της εργατικής νομοθεσίας «για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας» και μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων.
  • Ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
  • Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
  • Ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων.
  • Ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, στοχεύοντας στις αλλαγές χρήσης γης.
  • Ενεργοποίηση του νόμου για τις συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα.
  • Απλοποίηση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.
  • Ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Αναπροσαρμογή όλων των δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
  • Επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ και ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
  • «Πάταξη» της γραφειοκρτίας και «εξυγίανση» του στενού δημόσιου τομέα, δηλαδή, εκείνου του τμήματος που έχουν ανάγκη για να διευκολύνουν τη δράση τους οι επιχειρήσεις.
Η ΓΣΕΒΕΕ

«Γκρίζο οικονομικό περιβάλλον για την πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις και καταναλωτές), την αγορά και τις θέσεις εργασίας», προδιαγράφει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η οποία ωστόσο βρήκε την ευκαιρία να εκθειάσει τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την αύξηση της επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ κατά 200 εκατ. ευρώ, όταν οι ανάγκες του Ταμείου είναι δραματικά μεγαλύτερες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συμπεραίνει ότι «για μία ακόμη φορά η οικονομική πολιτική στοχεύει στην άντληση πόρων κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι μέσω ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας». Εκτιμά, ωστόσο, ότι «τρία σημεία κινούνται σε θετική κατεύθυνση: α) η κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, β) η μείωση του συντελεστή τουριστικών καταλυμάτων και φαρμάκων στο 6,5%, από το 11%, γ) η μείωση των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από 24% σε 20%».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ