Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση στη Λισαβόνα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η διεθνής συνάντηση φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων

Η αφίσα του ΠΣΕ για τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στη Λισαβόνα
Η αφίσα του ΠΣΕ για τις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στη Λισαβόνα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα «Ναι στην Ειρήνη - Οχι στο ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ εχθρός της Ειρήνης και των Λαών - Διαλύστε το», που διοργανώθηκε από το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (CPPC), σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και την υποστήριξη του Δήμου της Αλμάντα. Συνολικά, στη Διεθνή Συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 14 χώρες, που εκπροσωπούν 17 εθνικές οργανώσεις και 2 διεθνείς.

Πήραν το λόγο ο πρόεδρος του «CPPC» Ρουί Ναμοράντα Ρόσα, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμες, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ο πρόεδρος του Φόρουμ Βελιγραδίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Γιαννάκης Σκορδής, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Συρία, το Ιράν, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία κ.ά. Χαιρετιστήρια μηνύματα στάλθηκαν από δεκάδες οργανώσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι απειλές που προκύπτουν για τους λαούς από το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, το κυνήγι των εξοπλισμών και η πυρηνική απειλή, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι αυξανόμενες απειλές της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε Μέση Ανατολή, Ασία και Λατινική Αμερική, η κλιμάκωση των στρατιωτικών δαπανών.

Ταυτόχρονα, οι αγωνιστές της ειρήνης αντάλλαξαν εμπειρίες από τους φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες στις χώρες τους και διατράνωσαν τη θέλησή τους για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το κίνημα της ειρήνης. Σήμερα το μεσημέρι διοργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση στην πλατεία Μάρκες ντε Μπομπάλ στη Λισαβόνα, με ομιλητές τον πρόεδρο του «CPPC», την πρόεδρο του ΠΣΕ και εκπρόσωπο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Πορτογαλίας.

Μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αναμένεται να δώσουν «αγωνιστικό παρών», στο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού, με συγκροτημένο μπλοκ, θα συμμετάσχει και ελληνική αντιπροσωπεία 28 φιλειρηνιστών. Το ΚΚΕ εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ενώ ο Μαρίνος Μακρής εκπροσωπεί το ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ