Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Η ανεργία το μείζον πρόβλημα στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ανεργία και όχι το έλλειμμα, διατείνονται στη μελέτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οικονομολόγοι μέλη του Citizens Commission on Jobs, Deficits and America's Economic Future, ως απάντηση στην ανακοίνωση για τη σύσταση της επιτροπής για την εκπόνηση σχεδίου για τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος. Οι προειδοποιήσεις των οικονομολόγων μάλιστα έρχονται σε μια στιγμή, όπου το Κογκρέσο δεν ανανέωσε την παράταση των επιδομάτων για περίπου 2 εκατομμύρια μακροχρόνια άνεργους.

Η έκθεση της επιτροπής που θα συσταθεί, σε συνδυασμό με μια ατζέντα που ήδη προωθείται και περιλαμβάνει τον τερματισμό των προγραμμάτων στήριξης και ανάκαμψης της οικονομίας και τη μείωση των δαπανών περίπου κατά 100 δισεκατομμύρια, θα «θέσει σε κίνδυνο την ασταθή ανάπτυξη που βλέπουμε τώρα, θα συμβάλουν στην αύξηση της ανεργίας και θα αναστείλουν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την ανόρθωση της οικονομία» τόνισε ο Ρόμπερτ Μποροσάγκε, συν-επικεφαλής της Campaign for America's Future, καταλήγοντας ότι το κρίσιμο για το μέλλον των ΗΠΑ και η πρώτη προτεραιότητα είναι η αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει επιλέξει άλλη κατεύθυνση και δεσμεύτηκε για τη μείωση των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ που φτάνει τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, όμως προειδοποίησε κατά μίας αυστηρής χρηματοοικονομικής πολιτικής που θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κινήσεις που μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάκαμψή μας», δήλωσε ο Ομπάμα, ενώ ήδη έχει προτείνει το πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για δύο χρόνια. Οσο για την ειδική επιτροπή που διορίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, για να κάνει μακροπρόθεσμες προτάσεις για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αναμενόταν να παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ