Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση εν μέσω διαμαρτυριών

Από φοιτητικό μπλόκο στη Μπολόνια
Από φοιτητικό μπλόκο στη Μπολόνια
ΡΩΜΗ.--

Με ισχυρά μέτρα καταστολής κατά των φοιτητών που διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η κυβερνητική μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, 307 ψήφους υπέρ, 252 κατά και επτά αποχές, έλαβε η μεταρρύθμιση και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί και από τη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στη Ρώμη όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει την πλατεία μπροστά στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο Μιλάνο, το Τορίνο, τη Νάπολη, τη Βενετία, το Παλέρμο, τη Γένοβα και τη Βάρη.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση και της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια, τα οποία εκτός των άλλων θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού - αφού από το 2009 έως το 2011 θα προσλαμβάνεται μόλις το 20% των συνταξιοδοτούμενων, δηλαδή θα υπάρξει μείωση κατά 130.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, θα συγχωνευτούν τα μικρότερα ιδρύματα, θα εισέλθουν στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων άνθρωποι εκτός ακαδημαϊκού χώρου (δηλαδή μάνατζερ), θα υπάρξει μείωση της θητείας των πρυτάνεων, οι καθηγητές θα αξιολογούνται από «εξωτερικές επιτροπές», κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ