Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Μετεκλογικό πανδαιμόνιο εν μέσω επιδημίας χολέρας

Γήπεδο που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο για τους προσβεβλημένους από τη χολέρα
Γήπεδο που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο για τους προσβεβλημένους από τη χολέρα
ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Χάος. Η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει το πανδαιμόνιο που επικρατεί από την επόμενη μέρα των εκλογών της Κυριακής, ενώ οι ταραχές και οι συγκρούσεις συνεχίζονται κυρίως στο βορρά, αλλά και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Πορτ ω Πρενς. Και αυτά με την επιδημία της χολέρας, να συνεχίζει να «θερίζει» τον αϊτινό λαό. Οι νεκροί ήδη έχουν ξεπεράσει τους 1.700, ενώ τα κρούσματα μετρώνται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Αποτελέσματα για τις «εκλογές» δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν μέχρι τις 7 του Δεκέμβρη, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η διορισμένη αντισυνταγματικά από τον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ Εκλογική Επιτροπή - (CEP). Αυτό όμως δε σταματά ορισμένους υποψηφίους ήδη να αυτοανακηρύσσονται νικητές βάσει των στοιχείων που υποτίθεται έχουν συλλέξει τα εκλογικά τους επιτελεία. Από την άλλη πλευρά, οι 10 εκ των 19 υποψηφίων που σχημάτισαν μέτωπο το βράδυ των εκλογών, ζητώντας την ακύρωσή τους λόγω «εκτεταμένης νοθείας» εμμένουν ενώ ήδη δύο ανακάλεσαν την αρχική τους θέση, υποστηρίζοντας πλέον ότι το αποτέλεσμα της κάλπης πρέπει να γίνει σεβαστό. Προφανώς η αλλαγή πλεύσης υπαγορεύτηκε και από την αναγνώριση εκ μέρους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - ΟΑΕ των εκλογών και των πιθανών αποτελεσμάτων. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΕ, Κόλιν Γκράντερσον, ότι «δεν θεωρεί ότι οι παραβιάσεις, αν και είναι σοβαρές, θα πρέπει να καταστήσουν άκυρες τις εκλογές». Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 90% των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες που εδώ και μήνες διαδηλώνουν ενάντια στη διενέργεια των εκλογών συνεχίζουν.Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις του ΟΗΕ σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το Radio Kisekya. Η κατοχική δύναμη του ΟΗΕ επιβεβαίωσε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο βορρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ζαν Φρανσουά Βεζινά, ειδικά στο Σεντ Μαρκ, αλλά και στη Γκονέβ.

Τέλος, πέντε Αϊτινοί τραυματίστηκαν επίσης σε επεισόδια και συγκρούσεις στα σύνορα της Αϊτής με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Στις συγκρούσεις συμμετείχαν μέλη των αρχών ασφαλείας της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας, αλλά και κυανόκρανοι, ενώ ξεκίνησαν όταν Αϊτινοί επιτέθηκαν σε φρουρούς της Δομινικανής Δημοκρατίας που κατάσχεσαν φορτίο με σκόρδο, υπό το σκεπτικό ότι επρόκειτο για λαθρεμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ