Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Αποχωρήσεις από το β' γύρο

KAΪΡΟ.--

Νέα τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο καθώς τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν στην παρωδία των εκλογών της περασμένης Κυριακής, αφού κατήγγειλαν πρωτοφανώς εκτεταμένη νοθεία, παρατυπίες και εκφοβισμό των ψηφοφόρων, ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από τη διαδικασία και δε θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο. Η εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά, υποσκάπτει περαιτέρω την επίφαση νομιμοποίησης που θέλησε η ηγεσία Μουμπάρακ να δώσει στην παραμονή της στην εξουσία και πυροδοτεί νέο εσωτερικό κύμα έντασης στη χώρα.

Η οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», που συμμετείχε με ανεξάρτητους βουλευτές, και θεωρείται η ισχυρότερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση (που χρωστά πολλά για τη δημοφιλία της στις αλλεπάλληλες διώξεις και απαγορεύσεις των αρχών) ανακοίνωσε ότι κατά τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής δεν εξασφάλισε καμία έδρα (δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο του 50%), αποτέλεσμα που έρχεται σε τεράστια αντίθεση με τις επιδόσεις της στις εκλογές του 2005, κατά τις οποίες είχε εξασφαλίσει το 1/5 του συνόλου των εδρών, εκλέγοντας 88 βουλευτές. Εκπρόσωπος της οργάνωσης ανακοίνωσε ότι αποσύρονται όλοι οι υποψήφιοί της από την εκλογική μάχη καθώς «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα και το αποτέλεσμα, διά μέσου όλων αυτών των παρατυπιών και της νοθείας, είναι προαποφασισμένο. Η κατάσταση δεν αλλάζει με εκλογές», κατέληξε.

Ανάλογη απόφαση με τα ίδια επιχειρήματα έλαβε και το μικρότερο αντιπολιτευόμενο κοσμικό κόμμα το «al Wafd», το οποίο, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη και εγκαταλείπει και τις δύο έδρες που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο. Στο μεταξύ, την εντονότατη δυσφορία της για τις καταγγελίες περί νοθείας και παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία εξέφρασε η Ουάσιγκτον διά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς είναι προφανές ότι πλήττεται η εικόνα και τα περιθώρια άσκησης εξουσίας του «καλού της συμμάχου» Χόσνι Μουμπάρακ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2011 στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ