Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Οι αντιθέσεις και πάλι στο προσκήνιο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΚΑΝΚΟΥΝ.--

Απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα της συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στο Κανκούν του Μεξικού που ολοκληρώνεται στις 10 του μήνα εμφανίστηκε χτες ο Βραζιλιάνος απερχόμενος Πρόεδρος Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα. Η διάσκεψη «δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε απόντων των ηγετών των βασικότερων κρατών του πλανήτη» είπε ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, εκφράζοντας τη λύπη του «για την απροθυμία των πλουσίων χωρών να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής».

Ωστόσο, αυτό που καταγράφεται στις συνομιλίες στο Μεξικό είναι για άλλη μια φορά οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και καπιταλιστικές χώρες ισχυρότερες ή πιο αδύναμες, που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των δικών τους αστικών τάξεων και αυτό φέρνει τριβές και ασυμφωνία για παράδειγμα, στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την εφαρμογή «πράσινων» τεχνολογιών, δηλαδή ενός νέου πεδίου όπου αναπτύσσεται ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Η ίδια ασυμφωνία είχε σημειωθεί και στην ανάλογη συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζουν ανερχόμενες καπιταλιστικές οικονομίες όπως αυτές των Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας.

Ο Αρτουρ Ρούνγκε Μέτζγκερ, εκ μέρους της ομάδας διαπραγματευτών της ΕΕ, για λογαριασμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, άσκησε πιέσεις στην Κίνα για μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλοι διαπραγματευτές ασκούν πιέσεις για την ίδρυση ενός «πράσινου ταμείου» που τάχα θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες από τις δυσμενείς επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Πρόκειται, φυσικά, για ενδιαφέρον πολυεθνικών που, αφού πρώτα μόλυναν τον πλανήτη, τώρα εμφανίζονται ως οι ...σωτήρες τους με τις «πράσινες» μπίζνες τους.

Το ίδιο 24ωρο εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας σημείωσαν ότι τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας επιβεβαίωσαν τις προ 20ετίας προβλέψεις των επιστημόνων για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη και για ιδιαίτερα σφοδρές θύελλες, ενώ προειδοποίησαν για ακόμη περισσότερους καύσωνες στο μέλλον και καταστροφικές πλημμύρες...

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», αρκετές χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Κανκούν, διαμαρτυρόμενοι για την υποκρισία δεκάδων κυβερνήσεων, απαιτώντας τη λήψη πολιτικών που θα προστατεύουν το περιβάλλον και όχι τις πολυεθνικές εταιρείες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ