Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Διακοπές νερού ενώ προχωράει σε ιδιωτικοποίηση

ΣΟΦΙΑ._

Χωρίς νερό θα μείνουν αρκετοί Βούλγαροι, κάτοικοι της πρωτεύουσας που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, πιθανά για πρώτη φορά στη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η διαδικασία ξεπουλήματος της εταιρείας ύδρευσης σε γαλλικό μονοπώλιο.

Η εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της βουλγαρικής πρωτεύουσας, «Σοφίσκα Βαντά», που καλύπτει περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, απειλεί να κόψει την παροχή νερού στους οφειλέτες, καθώς, όπως ανακοίνωσε, εκκρεμούν πληρωμές που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ (59 εκατομμύρια Βουλγάρικα Λέβα).

Ηδη από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη είχε ανακοινωθεί συμφωνία για την πώληση της «Σοφίσκα Βαντά» στην γαλλική «Veolia Environment», την θεωρούμενη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης. Οπως έγινε γνωστό, το γαλλικό μονοπώλιο θα λάβει το 77,1% των μετοχών της «Σοφίσκα Βαντά», ενώ μερίδιο παίρνει και η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η εταιρεία θα επενδύσει 240 εκατομμύρια Βουλγάρικα Λέβα (120.045.000 ευρώ) μέχρι το 2013, από τα οποία τα 50 εκατομμύρια βουλγάρικων λέβων θα είναι δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, εκτός από την εξασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που θα πουν «το νερό νεράκι» ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που έχουν παραμείνει μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Βουλγαρία, ακόμα δημόσιες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ