Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Δρομολογείται νέα διαμεσολάβηση από Συρία - Σαουδική Αραβία

Κατέθεσε το πόρισμά του για τη δολοφονία Χαρίρι στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ ο εισαγγελέας που συντόνισε τις έρευνες

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πυρετός επαφών μεταξύ ηγεσιών της περιοχής με επιρροή στο Λίβανο επικρατεί στην περιοχή, με τις πολιτικές δυνάμεις να επιχειρούν σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την κατάρρευση της προηγούμενης λόγω της αποχώρησης 11 υπουργών που πρόσκεινται ή συνεργάζονται με τη σιιτική «Χεζμπολάχ». Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές μετατίθενται για την επόμενη βδομάδα. Χθες, στη Βηρυτό αναμένονταν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Κατάρ για να συναντηθούν με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, αλλά και με τις λιβανικές πολιτικές δυνάμεις.

Τη Δευτέρα, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, συμφώνησαν υπέρ μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας από τη Συρία (που ασκεί επιρροή στη «Χεζμπολάχ» και τους συνεργάτες της) και τη Σαουδική Αραβία (που ασκεί επιρροή στο κόμμα του υπηρεσιακού, πλέον, πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και των συνεργαζόμενων με αυτό), στο πλαίσιο που είχε ήδη δρομολογηθεί από το καλοκαίρι.

Υπέρ μιας διπλωματικής παρέμβασης των χωρών της περιοχής, και συγκεκριμένα των Συρίας - Σαουδικής Αραβίας, φέρεται να τάχθηκε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που μετέβη στην Τουρκία τη Δευτέρα το βράδυ για να συζητήσει το θέμα. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος όμως σε κάθε παρέμβαση «εξωτερικών της περιοχής παραγόντων», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Πιθανώς, ο Σαλεχί να εννοούσε την «ομάδα επαφής για το Λίβανο», που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος, και στην οποία τη συμμετοχή της ανακοίνωσε και η τουρκική ηγεσία.

Εντός Λιβάνου, πάντως, η ατμόσφαιρα παραμένει αρκετά ηλεκτρισμένη μετά την είδηση ότι ο Ολλανδός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία του πατέρα Χαρίρι κατέθεσε στον Πρόεδρο του δικαστηρίου το πόρισμά του. Το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό. Η τελική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο, που θα κρίνει αν χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αν στοιχειοθετείται κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων ανθρώπων ή αν η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Χεζμπολάχ» απέσυρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση συνασπισμού διαμαρτυρόμενη για την άρνηση του γιού Χαρίρι, και πρωθυπουργού, να καταγγείλει το περιεχόμενο του πορίσματος ως «κατασκευασμένο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις Γκουτέρες έναντι της «Χεζμπολάχ» (2018-05-25 00:00:00.0)
Διεργασίες για «σταθεροποίηση» (2017-11-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες (2017-11-11 00:00:00.0)
«Αποκαλύψεις» από «Χεζμπολάχ» (2010-08-11 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού (2008-05-09 00:00:00.0)
Καθημερινά μεγαλύτερη ένταση (2002-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ