Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ρωσία διεκδικεί ρόλο

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η Ρωσία «έχει αναγνωρίσει από το 1988 ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, τότε ως ΕΣΣΔ, και δεν έχει αλλάξει θέση έκτοτε» δήλωσε κατηγορηματικά, χτες, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του μετά από συνάντησή τους στην Ιεριχώ. Φυσικά, η πολιτική της ΕΣΣΔ δεν έχει καμία σχέση με τις επιδιώξεις της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που μέσω της δήθεν ευαισθησίας στο Παλαιστινιακό επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συμπλήρωσε επίσης ότι δεν μπορεί «να υπάρξει καμία πρόοδος, αν δεν προηγηθεί λογική απόφαση του Ισραήλ σχετικά με τους εποικισμούς». Από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε την πρόθεση της Π. Αρχής να πιέσει, εντός των προσεχών ημερών, για λήψη καταδικαστικής απόφασης για τους εποικισμούς από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως εμπόδιο για την «ειρηνευτική διαδικασία») και άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο γενίκευσης της καμπάνιας για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτό το έχουν κάνει, ήδη, σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία, και αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί μέχρι τα τέλη του 2011 να έχει εξελιχθεί σε «κύμα» εξαιρετικά αρνητικό για το Ισραήλ.

Ο Μεντβέντεφ δεν πραγματοποίησε τελικά επίσκεψη στο Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού σώματος.

Πάντως, το Ισραήλ προχώρησε σε νέα πρόκληση στη Γάζα, καθώς επτά τανκς εισέβαλαν κάποια μέτρα εντός του παλαιστινιακού εδάφους, στην περιοχή της Μπέιτ Χανούν στο βορρά, και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο ενώ τραυμάτισαν άλλους τρεις σύμφωνα με παλαιστινιακές ανεξάρτητες πηγές όλοι τους απλοί πολίτες.

  • Πιθανότατα, σήμερα, ο πρωθυπουργός και ο αποχωρήσας ηγέτης των Εργατικών και επικεφαλής της νέας κίνησης «Ανεξαρτησία» Εχούντ Μπαράκ, θα καταθέσουν στη Βουλή ένα νέο σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας. Εφόσον αυτό συμβεί και εγκριθεί, που είναι και το πλέον πιθανό, από όλους τους βουλευτές των κυβερνητικών εταίρων, θα οδηγήσει σε ένα μίνι ανασχηματισμό, όπου θα «τακτοποιηθούν» σε υπουργεία και οι τέσσερις βουλευτές που ακολούθησαν τον Μπαράκ στην έξοδό του από το Εργατικό Κόμμα ενώ ο ίδιος θα παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιστορικό σφαγών και διωγμών δεκαετιών (2023-10-21 00:00:00.0)
«Μία από τα ίδια» από τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Ραμάλα (2013-03-22 00:00:00.0)
«Μία από τα ίδια» από τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Ραμάλα (2013-03-22 00:00:00.0)
Αραφάτ: Ναι σε μια δίκαιη και ισότιμη ειρήνη (2000-12-08 00:00:00.0)
Ελιγμοί αγωνίας από τον κλυδωνιζόμενο Μπαράκ (2000-11-29 00:00:00.0)
Αιματηρές συγκρούσεις πριν τη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ