Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΙΝΤΑΟ
Προσπάθεια συγκερασμού των αντιθέσεων

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας
Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν του Κινέζου ομολόγου του Χου Ζιντάο, ξεκίνησε χθες η επίσημη τετραήμερη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη, που θεωρείται η πλέον κρίσιμη από το Φλεβάρη του 1972, όταν ο τότε Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφτηκε την Κίνα και ομαλοποίησε τις σχέσεις των δύο χωρών. Πάνω από 30 χρόνια μετά, τόσο οι δύο χώρες και κυρίως οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν μεταλλαχθεί σε σχέσεις αμοιβαίας υποκρισίας και αναγκαστικής αλληλεξάρτησης εντός του καπιταλιστικού συστήματος.

Στόχος της επίσκεψης θα είναι η εξομάλυνση της έντασης που επικρατεί, καθώς η «συμβιωτική» αυτή σχέση, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικά ταραγμένη υπό το βάρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Η αμερικανική οικονομία κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόλις με 3%, με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται συνεχώς και το χρέος της να αγγίζει τα 14 τρισεκατομμύρια. Η Κίνα, εν αντιθέσει, καλπάζει για πολλοστή χρονιά με ρυθμούς 10% και έχει πλεονάζοντα συναλλαγματικά αποθέματα, μεγάλο μέρος των οποίων, όπως είναι γνωστό, τα έχει εναποθέσει στις ΗΠΑ κατέχοντας σήμερα το 1/5 των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ αποτελούν τη βασική εξαγωγική αγορά - σχεδόν το 30% των εξαγωγών της Κίνας διοχετεύονται στις ΗΠΑ - αποτελώντας κατ' αυτόν τον τρόπο το βασικό πυλώνα στην ανάδειξη της Κίνας σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη υπερσκελίζοντας πέρσι και τη Γερμανία.

Αυτή είναι και η βάση του πρόσφατου «νομισματικού πολέμου», αλλά και του «εμπορικού πολέμου» που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και χρωματίζουν ανεξίτηλα την επίσκεψη Ζιντάο και την όγδοη κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, εκτός από τον οικονομικό τομέα, ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα είναι και η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας. Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν η δοκιμαστική πτήση του πρωτότυπου κινεζικού «Στελθ J-20» την προηγούμενη βδομάδα και ενόσω ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς και η άσκηση που πραγματοποίησε χθες η Ταϊβάν με δομικές πυραύλων που θεωρείται μήνυμα προς την Κίνα αλλά και τις ΗΠΑ ότι η «Ταϊβάν χρειάζεται πάντα τη βοήθεια των ΗΠΑ για την άμυνά της παρά τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Κίνας», όπως ανέφερε το βρετανικό BBC.

Εκτός των συναντήσεων με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο Πρόεδρος Ζιντάο θα συναντηθεί επίσης με επιχειρηματίες στο Σικάγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ