Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ'... οδόν στην Καστοριά

Σήμερα θα αφήσουμε τις παραλίες και τα νησιά που συνήθως σας προτείνουμε για μικρές ή και μεγάλες διακοπές, αγνοώντας πολλές φορές ακόμη και τα απαγορευτικά για τον απόπλου των πλοίων... Σήμερα θα κάνουμε, ένα ταξίδι στη Δυτική Μακεδονία, στην πόλη του Μακεδόνα ήρωα Κάστορα, υιού του Δία, την Καστοριά. Μια πόλη μοναδική για τις φυσικές της ομορφιές και που μας έκανε να περάσουμε αξέχαστες στιγμές γαλήνης και ηρεμίας, που τόσο το είχαμε ανάγκη, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά.

Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς, το ταξίδι μας για να αποφύγουμε το μποτιλιάρισμα της Εθνικής. Στάση για καφέ στη Λαμία και συνέχεια του ταξιδιού. Περνώντας τη Λάρισα, φτάσαμε στην Κοζάνη και από εκεί, κατά το μεσημεράκι φτάσαμε στην Καστοριά.

Μπαίνοντας στην πόλη, το τοπίο μας μάγεψε. Τέτοια γαλήνη, τέτοια ηρεμία, γαλανά και ήρεμα νερά σαν λάδι, εικόνες μοναδικές.

Αμέσως τακτοποιηθήκαμε σε δωμάτια και βγήκαμε για μια βόλτα στην πόλη για ένα καφεδάκι, για να ξεζαλιστούμε από το πολύωρο ταξίδι και στη συνέχεια για φαγητό.

Ιστορική ταυτότητα

Η πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τη λίμνη. Είναι από τις πιο αξιόλογες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, με ιστορία που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων. Πλούσια αρχαιολογικά και προϊστορικά ευρήματα Λιμναίος οικισμός Δισπηλιού, Αρμενοχώρι, κ.ά., κοσμούν την πόλη. Το όνομά της προέρχεται από το μυθικό Μακεδόνα ήρωα Κάστορα, υιό του Δία. Ο ευρύτερος γεωγραφικός της χώρος ταυτίζεται με το αρχαίο Μακεδονικό κρατίδιο της Ορεστιάδας, που κατοικούσαν οι Ορέστες, με πρωτεύουσα το Αργος Ορεστικό. Από εδώ άρχισαν οι Μακεδόνες Βασιλείς να συνενώνουν τα υπόλοιπα κρατίδια, που στη συνέχεια αποτέλεσαν το μεγάλο Μακεδονικό κράτος με πρωτεύουσα, στην αρχή, τις Αίγεες (Βεργίνα) και αργότερα την Πέλλα. Ο Φίλιππος και αργότερα ο Αλέξανδρος ένωσαν το κράτος αυτό με τους υπόλοιπους Ελληνες.

Παραλίμνιος δρόμος
Παραλίμνιος δρόμος
Στους ρωμαϊκούς χρόνους η Καστοριά είχε την τύχη των υπόλοιπων πόλεων της Μακεδονίας, ενώ στη βυζαντινή περίοδο απέκτησε την αίγλη που της έλειπε. Τα τείχη του Ιουστινιανού και του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου είναι δείγματα του ενδιαφέροντος των βυζαντινών αυτοκρατόρων και της στρατηγικής θέσης της πόλης. Στους μεταβυζαντινούς χρόνους, η Καστοριά ανέδειξε πολλούς ευεργέτες και δασκάλους του γένους. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι κάτοικοι της Καστοριάς με τους αγώνες τους, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενώ το 1912 η Καστοριά ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πόλη της Καστοριάς

Ξεκινήσαμε την περιήγηση της πόλης την επομένη το πρωί, από την προκυμαία. Μπήκαμε σε πολλά γουναράδικα, για να θαυμάσουμε την τέχνη της βυρσοδεψίας που η πόλη φημίζεται. Μάθαμε ότι η επεξεργασία και βιοτεχνία των γουναρικών άρχισε στα βυζαντινά χρόνια. Το 16ο και 17ο αιώνα, άκμαζε η συντεχνία των Καστοριανών γουναράδων της Κωνσταντινούπολης. Αργότερα η εμπορική δραστηριότητα επεκτάθηκε στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με επέκταση σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Η παραγωγή και εμπορία γούνας στην Καστοριά, παρά το ότι έχει σήμερα διεθνή ακτινοβολία, πολλές βιοτεχνίες επεξεργασίας και κατεργασίας της γούνας έχουν κλείσει.

Συνεχίσαμε την περιήγησή μας σε μαγαζιά λαϊκής τέχνης, χαζέψαμε τις πάπιες και τους κύκνους της λίμνης καθώς και τις ιδιόρρυθμες επίπεδες βάρκες των ψαράδων. Με το αυτοκίνητο κάναμε το γύρω της Χερσονήσου που μας έφερε και πάλι στην πόλη. Η θέα με τα πλατάνια και τις πέτρινες βρύσες ήταν μοναδική, όπως μοναδικές ήταν και τοιχογραφίες του 11ου αιώνα στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννη και το Καθολικό της Μονής. Ο περιφερειακός δρόμος της Λίμνης οδηγεί στα Παραλίμνια χωριά Δισπηλιό, Μαύροβο, Πολυκάρπη που βρίσκονται ανάμεσα σε μηλιώνες και αξίζει πραγματικά να τα επισκεφτείτε.

Οταν η Καστοριά παγώνει
Οταν η Καστοριά παγώνει
Ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς, είναι απόλυτα δεμένος με τη σύγχρονη πόλη, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη. Τα σπίτια αναπτύσσονται δε δύο επίπεδα ή και τρία μερικές φορές, είναι κτισμένα με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση. Το ξύλο και το κεραμίδι κατέχουν περίοπτη θέση στην αρχιτεκτονική της περιοχής. Τα σπουδαιότερα αρχοντικά είναι του Νατζή, των Αφών Εμμανουήλ, του Μπασσάρα κ.ά. ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, που στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη, στον οικισμό Ντολτσό.

Στα εκθέματά του, θα ανακαλύψετε τα μυστικά της εσωτερικής διακόσμησης του Καστοριανού σπιτιού, με τις ξυλόγλυπτες τοιχογραφίες τα κεντίδια και στολίδια του, θα δείτε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ενδυμασίες, εργαλεία επεξεργασίας γούνας, κ.ά.

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης στην πλατεία Δεξαμενής, με μοναδική πανοραμική θέα. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από το 12ο και 17ο αιώνα μοναδικής ιστορικής σημασίας για την πόλη.

Αν επιλέξετε να πάτε στην Καστοριά Πρωτοχρονιά, και μπορείτε να παρατείνετε τη διαμονή σας, θα πετύχετε σίγουρα τα « Ραγκουτσάρια» τα Καστοριανά καρναβάλια, που αρχίζουν από 6-8 Γενάρη.


Καστοριανό σοκάκι
Καστοριανό σοκάκι

Χαρά ΚΑΤΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ