Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το δάσος που ονόμασαν λιβάδι

Το 1973 με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης κηρύχτηκαν αναδασωτέες όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 211.576 στρεμμάτων που βρίσκονται στη μείζονα περιοχή της Θεσσαλονίκης επί της οροσειράς Λανάρι, Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Μελισσοχωρίου και Μεσαίου. «Η αναδάσωση κηρύχτηκε με σκοπό την προστασία της πόλης της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, και ειδικότερα τη δημιουργία ικανής έκτασης προστατευτικού και αισθητικού δάσους για την προστασία του εδάφους, τον εξωραϊσμό του τοπίου και την εξυγίανση του φυσικού περιβάλλοντος».

Στις παραπάνω εκτάσεις περιλαμβάνονται και 12.300 στρέμματα (πρώην ανταλλάξιμο κτήμα Ισενλή) που υπάγεται στην κοινότητα Χορτιάτη. Η έκταση αυτή είχε διατεθεί από το ελληνικό δημόσιο στην κοινότητα Χορτιάτη ως βοσκοτόπια με σχετικές αποφάσεις το 1930 και 1936 της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Θεσσαλονίκης, ενώ παραδόθηκαν οριστικά με το από 31-3-1975 πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής.

Λίγο αργότερα στο πρώην ανταλλάξιμο κτήμα Ισενλή και σε μια έκταση 2.038 στρεμμάτων «έβαλε χέρι» η «Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία Κισσός», στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι η Κοινότητα Χορτιάτη με το 51% των μετοχών και ο Συνεταιρισμός Διπλωματούχων Μηχανικών του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με το 49% των μετοχών. Τα 2.038 στρέμματα ανήκουν κατά συγκυριότητα στην κοινότητα Χορτιάτη (1.078 στρέμματα) και στους μηχανικούς του ΤΕΕ (960 στρέμματα).

Οι πρώτες ενέργειες της εταιρίας Κισσός είναι να «αξιοποιήσουν» την έκταση του κτήματος Ισενλή και πέτυχαν με δικαστικές αποφάσεις (την 99/1986 του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης και την 858/1986 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης) να ανατρέψουν το χαρακτήρα του κτήματος Ισενλή και έτσι η παραπάνω έκταση των 2.000 περίπου στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε χορτολιβαδική και μη δασική έκταση, η οποία δεν υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 998/1979.

Σ' αυτό συνέβαλε και ο δασάρχης, ο οποίος μετά από αίτηση της εταιρίας «Κισσός» εξέδωσε βεβαίωση «περί του χορτολιβαδικού και μη δασικού χαρακτήρος της εν λόγω εκτάσεως».

Το 1986 και μετά από ενέργειες της παρεμβαίνουσας εταιρίας «Κισσός» εκδόθηκε το από 26/8/1986 προεδρικό διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου καθορίζεται Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) στην περιοχή Ισενλή, ενώ με άλλο Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1988 εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη.

Στη συνέχεια οικολογικές οργανώσεις του νομού Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στα δικαστήρια όπου και δικαιώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ