Κυριακή 21 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιλεκτική οικο-ευαισθησία

Ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μη συμμόρφωσή τους με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες σώζουν μια δασική έκταση πάνω από 2.000 στρέμματα, αποδίδουν εκπρόσωποι της οργάνωσης «Ομιλος Οικολόγων Θεσσαλονίκης - Νομικοί Περιβάλλοντος». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ενέργεια αυτή δίνει την εντύπωση ότι γίνεται σκόπιμα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες για «λόγους αλληλεγγύης» στους συναδέλφους τους μηχανικούς.

«Οι προϊστάμενοι των αρμοδίων πολεοδομικών υπηρεσιών, μας είπαν από την οικολογική οργάνωση, μόλις πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ, όφειλαν να επιδείξουν άμεσο ενδιαφέρον, για να μη δημιουργήσουν την εντύπωση στις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι καθυστερούν τη διαταχθείσα από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ενέργεια για λόγους αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους μηχανικούς - μέλη του οικοδομικού συνεταιρισμού που συμμετέχουν στην εταιρία "Κισσός" (η οποία φέρεται ανάδοχος του έργου του οικισμού), με σκοπό να οικοδομήσουν τις εξοχικές τους κατοικίες στην παραπάνω δασική περιοχή».

Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της καταργητικής πράξης είναι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλος, που έχει την ευθύνη των πράξεων της Διεύθυνσης Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας. Είναι η υπηρεσία που είχε προτείνει την έκδοση των επίμαχων Προεδρικών Διαταγμάτων του 1986 και 1988, τα οποία προσβλήθηκαν στο ΣτΕ.

Για τον υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλο, από τον «Ομιλο Οικολόγων Θεσσαλονίκης - Νομικοί Περιβάλλοντος», μας είπαν πως «πρέπει να αντιληφθεί ότι η υπόθεση έχει άμεση σχέση με τα θεσμικά του καθήκοντα και δεν πρέπει να γίνει παραβάτης συνταγματικής διάταξης και μάλιστα σε ένα μείζον οικολογικό ζήτημα που αφορά ένα εκατομμύριο κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των γύρω οικισμών».

Ο «Ομιλος Οικολόγων Θεσσαλονίκης - Νομικοί Περιβάλλοντος» υπενθυμίζει ότι ο υφυπουργός προέρχεται από τον οικολογικό χώρο και ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί τη συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Η συνεργασία, μας είπαν, προϋποθέτει την τήρηση των θεσμικών του υποχρεώσεων. Είναι διαφορετικό το ζήτημα αν για τη συγκεκριμένη υπόθεση η διοίκηση θα δώσει ή όχι λύση στο θέμα του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από τον παράνομο οικισμό "Κισσός". Προηγείται απόλυτα η υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και μετά να ασχοληθεί με την περίπτωση της τυχόν δρομολόγησης λύσης».

Τέλος, οι εκπρόσωποι της οικολογικής οργάνωσης μάς είπαν ότι προφανής σκοπός της διοίκησης είναι να εξυπηρετήσει «τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής ανώνυμης εταιρίας που επιδιώκει με κάθε κόστος να οικοδομήσει σε δασική - αναδασωτέα περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ