Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΕ ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βγαίνουν τα μαχαίρια για τον επιμερισμό της ζημιάς

Εντείνονται οι πιέσεις και στο λαό της Πορτογαλίας να αποδεχτεί προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης της τρόικας

Το πάπλωμα για το οποίο διαγκωνίζονται κυβερνήσεις και μονοπώλια είναι ο επιμερισμός της αναπόφευκτης ζημιάς από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου, ύψους δισ. ευρώ
Το πάπλωμα για το οποίο διαγκωνίζονται κυβερνήσεις και μονοπώλια είναι ο επιμερισμός της αναπόφευκτης ζημιάς από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου, ύψους δισ. ευρώ
Συντονισμένες πιέσεις στον πορτογαλικό λαό να αποδεχτεί την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ, ώστε να αποκτήσει η επόμενη κυβέρνηση ένα ακόμα εργαλείο στην επιβολή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, ασκούν εν χορώ το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό στην ΕΕ. Με τον ίδιο στόχο, ο οίκος «Standard & Poor΄s», υποβάθμισε χτες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας από «BBB/A-2» σε «BBB-/A-3», μία μονάδα πάνω από την κατηγορία «junk» («σκουπίδι»).

Ανάλογη υποβάθμιση ανακοίνωσε ο ίδιος καπιταλιστικός χρηματοπιστωτικός όμιλος και για την Ελλάδα (σε «BB-», από «ΒΒ+»). Η επίσημη αιτιολογία επικαλείται τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για την ελεγχόμενη χρεοκοπία των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, μέσω του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα επιμερίσει και στους ιδιώτες το κόστος από την αναγκαία καταστροφή κεφαλαίου.

Επί της ουσίας, πίσω από τα «ραπόρτα» των οίκων αξιολόγησης κρύβεται η μάχη για το ποιος θα χάσει περισσότερα ή λιγότερα από το κούρεμα τον ομολόγων ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επιλεγεί για την αναδιάρθρωση του χρέους. Συναφές με τα παραπάνω είναι και η προσπάθεια της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης να διανεμηθεί στους κατόχους ομολόγων η ζημιά από την καταστροφή κεφαλαίου των τραπεζών της, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Γεωργίας Σάιμον Κόβενι.

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας δείχνουν ότι οι τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση της κυβέρνησης της χώρας έχουν ένα υπόλοιπο 16,4 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ομολόγων, που δεν είναι εγγυημένα ή καλυμμένα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Business Post, οι ιρλανδικές τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους στήριξη.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ΕΚΤ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας «διευκόλυνσης για τράπεζες υπό αναδιάρθρωση».

Εντείνοντας τις πιέσεις στην Πορτογαλία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εκτίμησε ότι ως τον Ιούνη η χώρα θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, μετά τις εθνικές εκλογές που δρομολόγησε η παραίτηση Σόκρατες. Στο φόντο αυτών και άλλων εξελίξεων, τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Πορτογαλίας διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο της χώρας ότι δεσμεύονται να τηρήσουν τους στόχους μείωσης του δημόσιου χρέους, όπως αυτοί έχουν τεθεί από την αποχωρούσα κυβέρνηση Σόκρατες.

Με άλλα λόγια, η ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στην Πορτογαλία δε θα σημάνει και αλλαγή πλεύσης προς όφελος του λαού, στο βαθμό που όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν με τον πυρήνα της ευρωενωσιακή στρατηγικής, την οποία υπηρέτησε πιστά και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σόκρατες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς διεύρυνση σχέσεων μονοπωλιακών ομίλων (2012-12-19 00:00:00.0)
Σε νέα μέγκενη ο λαός της Πορτογαλίας (2011-05-05 00:00:00.0)
Μεγάλες κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς (2011-02-11 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης (2010-11-23 00:00:00.0)
Προς αναζήτηση πολιτικών συμμάχων... (2009-09-30 00:00:00.0)
Υπέρμαχος του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» (2007-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ