Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συγκεκριμένου τομέα, ζητεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, προς τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Για μια πολλοστή φορά, το τελευταίο διάστημα, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο έλεος των σωρών των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πόλης, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων της, γιατί ο κίνδυνος για την υγεία τους είναι μεγάλος.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται αφού και η νέα Δημοτική Διοίκηση της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αρνείται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά στους 1.200 περίπου εργαζομένους. Επιπρόσθετα η εταιρεία που προμηθεύει τα απορριμματοφόρα με καύσιμα, επικαλούμενη το μεγάλο χρέος του Δήμου, σταμάτησε την παροχή πετρελαίου.

Για το απαράδεκτο αυτό γεγονός ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι διοικήσεις του Δήμου, όπως και η σημερινή, γιατί με την πολιτική τους απαξιώνουν τις δημοτικές επιχειρήσεις καθαριότητας, ώστε να προωθηθεί η ιδιωτικοποίησή της, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων και στα δικαιώματα των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές.

Ηδη, πριν λίγες μέρες, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την παράδοση του τομέα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην ιδιωτική εταιρεία "Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης", στην οποία συμβολικά και μόνο συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με 35%, ενώ το 65% του κεφαλαίου της κατέχουν οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες κυρίως του κλάδου τροφίμων και ποτών που χρησιμοποιούν προϊόντα συσκευασίας (βλ. Ομιλος Βγενόπουλου, Δασκαλόπουλου, Φιλίππου κλπ.). Παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο έναν τομέα που θα μπορούσε να προσφέρει στα πλαίσια των λειτουργιών - αποκλειστικά και μόνο - του δήμου φθηνές, επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες ανακύκλωσης προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος.

Επίσης πριν λίγο καιρό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε σαν "δώρο" τη χρήση ιδιωτικών απορριμματοφόρων της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας ISS, η οποία ενέχεται σε εκτεταμένες καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων, μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, χρησιμοποιεί εκτεταμένα ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η οποία έχει μονοπωλήσει την καθαριότητα και τη φύλαξη σχεδόν ολόκληρου του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες, όπως Επιθεωρήσεις Εργασίας και ΙΚΑ, ακόμα και υπουργικά γραφεία). Με τον τρόπο αυτό, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Και όλα αυτά σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων δράσης του Δημοσίου, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που θα πληρώσουν και σε όφελος των κερδών των ιδιωτικών εταιρειών - εργολάβων που θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, αν θα μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αν θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας, για να μην ξανασυμβεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα σκουπίδια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ