Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Μια από τα ίδια οι δήμοι

Ενώ  την ερχόμενη βδομάδα θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καλούν παράλληλα την κυβέρνηση σε διάλογο

Με πρόσκληση διαλόγου προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία θα εξεταστεί στις 26 του Γενάρη, επιδιώκουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους στα έργα κατασκευής των δικτύων πόλης. Χωρίς να έχουν προφανώς τίποτα περισσότερο να διεκδικήσουν, η χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Περιφερειακών Εταιριών Διανομής Φυσικού Αερίου (ΠΕΔΦΑ) ταίριαζε μάλλον σε μια εθιμοτυπική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου. Διότι, αυτά που καταγγέλλουν, οφείλονται στην κυβερνητική πολιτική, με την οποία (οι συγκεκριμένοι δήμοι) είναι απόλυτα ταυτισμένοι και υποστηρικτές της.

Οπως αναφέρθηκε από την Επιτροπή - καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για έλλειψη διαλόγου - η ΠΕΔΦΑ έχει 21 έγγραφες προσκλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, επί του αιτήματος για καθορισμό του τρόπου και του ποσοστού συμμετοχής των δημοτικών επιχειρήσεων στη διανομή του φυσικού αερίου, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία. Οι δήμοι ζητούν την άμεση ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη συμμετοχή των ΟΤΑ στις Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), το οποίο εκδόθηκε με πενταετή καθυστέρηση, αλλά καθυστερεί και η εφαρμογή του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, αναφερόμενος στο ζήτημα εξέφρασε την αγωνία των δήμων, για τη συνολική υποβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους, τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι στη συμπρωτεύουσα, ο δήμος είχε επαφή με την «Italgas» και ανέπτυξε στη διοίκηση της εταιρίας το λεπτομερές πρόγραμμα για την επέκταση του δικτύου στην πόλη. Παρ' όλα αυτά, οι ιδιώτες επενδυτές προχωρούν σε συμφωνία με το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», για εγκατάσταση δικτύου, χωρίς να έχουν ζητήσει τις απαραίτητες άδειες, ούτε καν δεν έχουν ενημερώσει το δήμο, για το εύρος και τη φύση των έργων.

Την ερχόμενη Παρασκευή συζητείται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία η ΠΕΔΦΑ ζητά να μην υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΔΕΠΑ και ιδιωτών για την ΕΠΑ Αττικής, έως ότου καθοριστεί η συμμετοχή των δημοτικών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ