Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Πρεμούρα να περάσουν οι ανατροπές

Νέες παραινέσεις για πιο επιθετική συναίνεση, μπροστά στις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις

Νέες «παραινέσεις» για την επίτευξη πιο επιθετικής συναίνεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα απηύθυνε χτες ο Επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθούν τα βάρβαρα μέτρα από τις κλιμακούμενες αντιδράσεις του λαού.

«Για άλλη μια φορά, καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να βάλουν στην άκρη τις εγχώριες διαμάχες και να στηρίξουν τους κύριους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος, για χάρη της ανάκαμψης της χώρας, για χάρη της ανάπτυξης και της απασχόλησης», σημειώνει ο Ο. Ρεν, προσθέτοντας με νόημα ότι «οι δεσμεύσεις από τις ελληνικές Αρχές είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας» και πως «είναι κρίσιμες αποφάσεις σε μια κρίσιμη στιγμή για τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη».

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές ανατροπές «στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στην αγορά εργασίας, καθώς και στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας». Οπως είπε, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη είναι έτοιμα να παράσχουν «τεχνική υποστήριξη» στην ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα «σε θέματα φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων».

Στο φόντο της ανακοίνωσης της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας και εν αναμονή της χορήγησης της πέμπτης δόσης και νέων δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας με την τρόικα, αναζωπυρώνονται και τα σενάρια για τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ο επικεφαλής διαχείρισης της επενδυτικής «Pimco», Αντριου Μπολς, εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι «στην ουσία χρεοκοπημένη» και προειδοποιεί ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το ελληνικό πολιτικό σύστημα να μην καταφέρει να "κάνει περισσότερα", οδηγώντας σε άτακτη χρεοκοπία».

Σε δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «De Tijd» σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εισπράξει αρκετά έσοδα από φόρους ώστε να εξοφλήσει τα χρέη της και το να χορηγεί κανείς επιπλέον ρευστότητα (με τη μορφή ενός δανείου 60-70 δισ. ευρώ) «είναι σαν να προσπαθεί να μεταθέσει την καυτή πατάτα για αργότερα». Οπως σχολιάζεται σε δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», «η Αθήνα θα μπορούσε να εισπράξει 35 δισ. ευρώ πουλώντας δημόσια περιουσία, όμως κανείς δεν τη θέλει».

Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης «Dagong» υποβάθμισε χτες την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα «CCC» από τη βαθμίδα «BΒ». Ο οίκος προειδοποιεί για κινδύνους βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας, εκτιμώντας ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα φθάσει φέτος το 3,6%, λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» επισημαίνει ότι «δεν είναι δεδομένη» η χρεοκοπία της Ελλάδας, διευκρινίζει όμως ότι η ενδεχόμενη παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων θα συνιστούσε χρεοκοπία, καθώς «το κράτος θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με τους αρχικούς όρους της συμφωνίας».

Η ανταλλαγή χρέους δε θα συνιστούσε χρεοκοπία, σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου αξιολόγησης, μόνο στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι αποφασίσουν να επανεπενδύσουν το ομόλογο που λήγει σε νέα ομόλογα, σε εθελοντική βάση και σε τιμές που καθορίζει η αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ