Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
Αποκαλύπτεται ο θεατρινισμός με το Μεσοπρόθεσμο

Ο ένας μετά τον άλλο, οι βουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό, δηλώνουν ότι στηρίζουν τα μέτρα εξόντωσης του λαού

Ο λαός έχει πείρα από τους ελιγμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Καμιά ανοχή στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να ενσωματώσουν τις δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις

Motion Team

Ο λαός έχει πείρα από τους ελιγμούς του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Καμιά ανοχή στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να ενσωματώσουν τις δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις
Δεσμεύσεις για την υπερψήφιση του μνημονίου και την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης ανέλαβαν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την επιστολή των «16» προς τον πρωθυπουργό, κίνηση η οποία επιχειρήθηκε αρχικά να εμφανιστεί σαν αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής. «Θέμα καταψήφισηςτουΜεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν τίθεται από εμένα (...) Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει», δήλωσε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά, η οποία συνυπογράφει την επιστολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Σ. Μερεντίτη (έχει επίσης υπογράψει την επιστολή), ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται με τη συγκεκριμένη κίνηση να ρίξει την κυβέρνηση. Ο βουλευτής Δ. Λιντζέρης, και αυτός μεταξύ των υπογραφόντων, μιλώντας στο «Ράδιο 9» ζήτησε «να υπάρξει μία ευρύτατη συζήτηση, ένας απολογισμός ανά υπουργείο, σε όλους τους τομείς, σε σχέση με το τι δεν υπολογίστηκε σωστά προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα». Μετά τον απολογισμό δηλαδή, να ακολουθήσουν τα νέα σκληρά μέτρα.

Ενα 24ωρο μετά τους «θεατρινισμούς» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βγήκαν στα κεραμίδια για να στηρίξουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα των βουλευτών που ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα θεσμικά όργανα της Βουλής, για να γίνει απολογισμός του ενός χρόνου από το μνημόνιο και να συζητηθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και η διαδικασία ψήφισής του.

Τη Δευτέρα συγκαλείται άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομίας και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη θα συνεδριάσει και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα ακολουθήσει πιθανότατα και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μετά τις συνεδριάσεις, θα ακολουθήσει η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, ώστε να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 23 Ιούνη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, μιλώντας χτες στο «Βήμα Fm», ξεκαθάρισε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή «ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». Να μην ακολουθηθεί η «διαδικασία του κατεπείγοντος», είχαν ζητήσει και οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή τους. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Εξαρχος, θεωρώντας δεδομένη την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Με μοιρασμένους ρόλους

Τόσο από τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης, γίνεται φανερό ότι:

Πρώτον: Η κίνηση των βουλευτών όχι μόνο δεν αμφισβητεί στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης (εξάλλου τις έχουν ψηφίσει και θα τις ξαναψηφίσουν), αλλά ουσιαστικά «παροτρύνει» τον πρωθυπουργό να επιταχύνει τους ρυθμούς της προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να υπάρξει «απολογισμός» των βάρβαρων μέτρων του τελευταίου χρόνου για να διαπιστωθεί τι δεν απέδωσε από τη σφαγή του λαού (!).

Δεύτερον: Είναι ένας «επικοινωνιακός» και αποπροσανατολιστικός ελιγμός, απόρροια της πίεσης που ασκεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - που πλέον είναι μεγάλη και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ - για την εφαρμοζόμενη πολιτική. Μπροστά στη διόγκωση της λαϊκής αγανάκτησης, οι βουλευτές της κυβέρνησης αναζητούν τρόπους εκτόνωσης και χειραγώγησης, ώστε να αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίηση όσων εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Τρίτον: Η «πρωτοβουλία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντανακλά και τις εσωκομματικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, ενόψει και του ενδεχόμενου ανασχηματισμού. Κυβερνητικά στελέχη θύμιζαν χτες ότι η πλειοψηφία των βουλευτών που υπέγραψε την επιστολή είχε στηρίξει τον Ευαγ. Βενιζέλο την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ