Σάββατο 4 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Ετοιμα τα επόμενα δάνεια και μνημόνια

Οι αντιλαϊκοί όροι των επόμενων δανειακών συμβάσεων συζητήθηκαν χτες στο Λουξεμβούργο

Νέο μνημόνιο με ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα για να δοθεί «συμπληρωματικό» δάνειο στην Ελλάδα για την περίοδο 2012-2013. Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί τέθηκαν επί τάπητος στη χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο.

«Αναμένω από το Γιούρογκρουπ να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Γιούνκερ μετά τη δίωρη συνάντηση. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε «ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και του «μνημονίου 2».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μένουν πολλά ακόμα να γίνουν» και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της». Εξήγγειλε ακόμα ότι θα υπάρξει «τεχνική βοήθεια» από την ΕΕ, σε επίπεδο προσωπικού και παροχής τεχνογνωσίας για όλους τους τομείς του Δημοσίου, προκειμένου να εφαρμοστούν οι «αναγκαίες αναδιαρθρώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για τη χορήγηση νέου δανείου συμφώνησε:

  • Στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, με μειώσεις μισθών και συντάξεων και καινούριους φόρους.
  • Στην προώθηση καινούριων διαρθρωτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Σε δραστική μείωση του δημόσιου τομέα με απολύσεις εργαζομένων και περιστολή των κοινωνικών δαπανών.
  • Στην τοποθέτηση «τεχνοκρατών» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) σε υπουργεία και στην «κρατική υπηρεσία» που θα αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Η σύναψη του νέου δανείου, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει και ο Ζ. Κ Γιούνκερ, θα προβλέπει και μία «άτυπη συμφωνία» με τους ιδιώτες - τοκογλύφους που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, ώστε να δεχθούν χρονική επιμήκυνση για τα ομόλογα που λήγουν ή να προχωρούν σε οικειοθελή επαναγορά τους με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής. Πρόκειται για την περιβόητη «διαδικασία της Βιέννης» που έρχεται να εξασφαλίσει στους δανειστές της Ελλάδας ότι θα πάρουν με αυξημένους μάλιστα τόκους τα κεφάλαια που δάνεισαν.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ στις δηλώσεις του τόνισε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν «οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις» στο φόντο και της «έκθεσης της τρόικας» και υπογράμμισε ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσουν «τάχιστα οι αποκρατικοποιήσεις». Υποστήριξε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ούτε και πτώχευσης», συμπληρώνοντας ότι πρέπει η Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ