Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιώργο Ρήτα

Κηδεύτηκε χτες στο Μώλο Φθιώτιδας

Με τη σορό του σκεπασμένη με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ, του Κόμματος που τίμησε για 72 χρόνια, κηδεύτηκε χτες το απόγευμα στο Μώλο Φθιώτιδας ο κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιώργος Ρήτας, που έφυγε προχτές από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 χρονών. Τον τελευταίο χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ απηύθυνε ο Τάσος Χρονάς. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Ρήτα εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο Γιώργος Ρήτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καραβίδια του Μώλου Φθιώτιδας από αγροτική οικογένεια το 1921. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ το 1939. Δραστήρια συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στη φασιστική κατοχή της χώρας μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Συνέχισε τη δράση του στο ΔΣΕ, όπου έφτασε στο βαθμό του Λοχαγού και από αυτήν τη θέση ευθύνης συμμετείχε στη μάχη και την κατάληψη του Καρπενησίου. Μετά την ήττα πήρε και αυτός το δρόμο της προσφυγιάς και κατέληξε στη Σοβιετική Ενωση, που με συντροφική αλληλεγγύη τον αγκάλιασε. Συνέβαλε στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σαν καλός και φιλότιμος προλετάριος, που αντιλαμβάνεται τον προλεταριακό διεθνισμό, στον Κόκκινο Στρατό, όπου έφτασε στο βαθμό του Ταγματάρχη.

Στη συνέχεια, πέρασε στην παραγωγή χωρίς να διακόψει ούτε λεπτό την πολιτική - οργανωτική του δουλειά. Μέλος της ΚΟ Τασκένδης, αναδείχθηκε μέλος της Γραμματείας της και οργανωτικός Γραμματέας, συμμετείχε στην 12η Ολομέλεια του 1968, όπου συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της οπορτουνιστικής αντίληψης στο Κόμμα. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Σοβιετική Ενωση παντρεύτηκε την συντρόφισσα Μάντολα και έκανε δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Μαρία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνέχισε τον αγώνα με την ίδια απαράμιλλη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την τάξη του. Διέμενε στο Μώλο και αναδείχθηκε μέλος της ΝΕ Φθιώτιδας και της ΕΠ Στερεάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ