Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Συστάσεις» με αιχμή το μνημόνιο

«

Συστάσεις» προς τα κράτη μέλη υπέβαλε χτες η Κομισιόν, στο πλαίσιο της υλοποίησης του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» που προωθεί τη στενότερη παρακολούθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα κράτη μέλη. Οι «συστάσεις» γίνονται στο πλαίσιο των συναποφάσεων της ΕΕ τον περασμένο Μάρτη για μετρήσιμο βάθεμα των αντιλαϊκών ανατροπών τους επόμενους 12 ως 18 μήνες. Θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιούνη, ενώ θα προηγηθεί συζήτηση στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και Απασχόλησης.

Οι συστάσεις της Κομισιόν επισημαίνουν την πρόοδο που έχουν κάνει τα κράτη μέλη όσον αφορά τους στόχους που έχουν καθοριστεί για την «ανάπτυξη» και οι οποίοι περιλάμβαναν μεταξύ άλλων: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μεγαλύτερη ελευθερία απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, αύξηση των έμμεσων φόρων κ.ά.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, οι συστάσεις της Κομισιόν συμπυκνώνονται στην ανάγκη να εφαρμόσει η χώρα απαρέγκλιτα το μνημόνιο, που άλλωστε περιλαμβάνει τις στρατηγικές επιλογές της πλουτοκρατίας για ξεθεμέλιωμα των εργασιακών σχέσεων και γενικότερα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ