Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιθετική συναίνεση πίσω από τα πυροτεχνήματα

Ευρωπαϊκή περιοδεία του Α. Σαμαρά, με στόχο να πείσει για την αποτελεσματικότητα του «Ζάππειο 2»

Η ΝΔ βγήκε στη γύρα για να διαφημίσει το δικό της φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα. Η πολιτική της είναι συμπληρωματική του ΠΑΣΟΚ και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί οργανωμένα από το λαό
Η ΝΔ βγήκε στη γύρα για να διαφημίσει το δικό της φιλομονοπωλιακό πρόγραμμα. Η πολιτική της είναι συμπληρωματική του ΠΑΣΟΚ και σαν τέτοια πρέπει να πολεμηθεί οργανωμένα από το λαό
Την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» προβάλλει ως άμεσο και βασικό στόχο η ηγεσία της ΝΔ, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα: Να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση και εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου και ταυτόχρονα να μην εμφανίζεται ότι ταυτίζεται πλήρως μαζί της. Πίσω από αυτόν το στόχο, η ηγεσία της ΝΔ θέλει να αποκρύψει την πλήρη και έμπρακτη συναίνεση και στήριξη στα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου και ταυτόχρονα να ασκήσει πίεση για να ενσωματωθούν στην εφαρμοζόμενη πολιτική τα γενναία μέτρα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2».

«Αμεσος και βασικός στόχος μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «δεν είναι η έλλειψη συναίνεσης που εμποδίζει την κυβέρνηση να κυβερνήσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι τη φράση αυτή επανέλαβε και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προχτεσινοβραδινές δηλώσεις των Ζ. Γιούνκερ και Ο. Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο, που είχαν χαρακτηρίσει απαραίτητη την πολιτική συναίνεση για να προχωρήσει «το πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο Α. Σαμαράς, στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν. Οπως είπε, διατύπωσε τη θέση της ΝΔ «για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό», σπεύδοντας όμως ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ότι «συμφωνούμε απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους». Πιστεύει όμως ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί καλύτερα με τη δέσμη των φιλομονοπωλιακών προτάσεων που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Γάλλο πρωθυπουργό χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εννοείται για «επενδύσεις» από τα μονοπώλια.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργότερα από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, επισημαίνεται «η ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ». Το κλίμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει και στις επαφές που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Β. Μαρτένς.

Την ίδια στιγμή η ΝΔ χαρακτηρίζει διχαστικό και αποπροσανατολιστικό τέχνασμα την ιδέα που προωθεί η κυβέρνηση για δημοψήφισμα. «Πάνω στη λανθασμένη πολιτική που βλάπτει την ελληνική οικονομία πάνε να προσθέσουν και ένα δημοψήφισμα που διαιρεί τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί «δεν έχει αποφασίσει ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί». Στη γραμμή της ανοιχτής και πλήρους συναίνεσης κινούνται ωστόσο την ίδια στιγμή μια σειρά στελέχη της ΝΔ. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ζήτησε χτες «εθνική συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας» και εγγυήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ