Κυριακή 28 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24
Αντίσταση σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά

Αύριο, Δευτέρα, στο Σύνταγμα η μεγάλη συναυλία, την Τετάρτη ο συμβολικός αποκλεισμός της Βουλής

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή του λαού της Αθήνας στη μεγάλη συναυλία για το περιβάλλον, τη Δευτέρα, και στο συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής, την Τετάρτη, ενάντια στην αντιδραστική αναθεώρηση των άρθρων 24, 94, 95 και 100 του Συντάγματος, που προωθεί η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ.

Η κυβέρνηση υπό το βάρος της λαϊκής συσπείρωσης, που σημειώθηκε το περασμένο διάστημα γύρω από το αίτημα «καμιά αναθεώρηση του άρθρου 24, καμία αλλαγή στη διαμορφωμένη από το ΣτΕ νομολογία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας», φάνηκε να κάνει «ένα βήμα πίσω» από την αρχική της τοποθέτηση. Ωστόσο, η νέα τροπολογία Βενιζέλου ουσιαστικά προσπαθεί, διά της πλαγίας οδού, να πάει «δύο βήματα μπροστά», αφήνοντας την ουσία των επιδιώξεων της κυβέρνησης και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, που εξυπηρετεί, ανέγγιχτη. Το σύνθημα δόθηκε από τους εκατοντάδες μαζικούς φορείς, οικολογικές οργανώσεις, προσωπικότητες από όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, τους απλούς εργαζόμενους που συσπειρώθηκαν ενάντια στη δασοκτόνα τροπολογία: Επικίνδυνη και η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, εντείνουμε και κλιμακώνουμε των αγώνα μας έως την τελική νίκη. Οι στάχτες του Μαίναλου, τα αποκαΐδια της Σάμου, τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους σε όλη τη χώρα και η τσιμεντοποίησή τους, όλα τα μικρά και μεγάλα περιβαλλοντολογικά εγκλήματα, που συνθέτουν τη μακρόχρονη σφαγή της φύσης στο βωμό του κέρδους, επιτάσσουν: Αντίσταση σήμερα γιατί αύριο θα είναι αργά.

«Στο Σύνταγμα τραγουδάμε για το Σύνταγμα»


Αύριο στις 7 το απόγευμα πραγματοποιείται η μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Τις φωνές ενάντια στη δασοκτόνα αναθεώρηση του Συντάγματος θα ενώσουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Βαγγέλης Γερμανός, Κώστας Θωμαΐδης, Αλίκη Καγιαλόγλου, Μελίνα Κανά, Λάκης Παπαδόπουλος, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Υφαντής καθώς και τα συγκροτήματα Active member, Γιώργος Αλουπογιάννης και οι «4 Εποχές», Βαβυλώνα, Love 'n' sadness, Magic de spell, Μήνυμα, Mode plagal, Μοτίβο 40, Οναρ, Ονειροπαγίδα, Μάνος Πυροβολάκης.

Επίσης, την Τετάρτη 31 του Γενάρη, την ώρα που θα συζητείται η προτεινόμενη αναθεώρηση, θα πραγματοποιηθεί η συμβολική περικύκλωση της Βουλής, στις 7 το απόγευμα.

Η νέα τροπολογία

Στη νέα τροπολογία Βενιζέλου αναφέρεται: «Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν αυτή είναι αναγκαία για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος». Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις κατά της αναθεώρησης τονίζουν ότι στην προτεινόμενη αναθεώρηση αναφέρονται και τα δημόσια και τα ιδιωτικά δάση, ενώ στο ισχύον άρθρο γίνεται αναφορά μόνο σε δημόσια δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις. Ομως το ΣτΕ, ερμηνεύοντας συνδυαστικά τα άρθρα 24 και 117, παρ. 3 και 4 (τα οποία αφορούν στην προστασία των δασών) έχει αποφανθεί από το 1981 (ΣτΕ 1362/81) και έχει διαμορφώσει πάγια νομολογία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται απόλυτα η μεταβολή του προορισμού των ιδιωτικών δασών και των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Με την προτεινόμενη αναθεώρηση είναι δυνατή η μεταβολή του προορισμού των ιδιωτικών δασών και των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, «για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος». Σημειωτέον, ιδιωτικά δάση θεωρούνται όσα ανήκουν σε ιδιώτες και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

Η αλλαγή της διατύπωσης της εξαιρετικής ρήτρας, χάριν της οποίας επιτρέπεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, γίνεται προκειμένου να ανατραπεί η ισχύουσα νομολογία του ΣτΕ, η οποία έχει ερμηνεύσει αυστηρά την παραπάνω ρήτρα. Π.χ., η νομολογία του ΣτΕ αξιώνει ότι η θυσία της δασικής βλάστησης πρέπει να αποτελεί το μόνο πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση του σχετικού λόγου δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα με τη μικρότερη δυνατή απώλεια του δασικού πλούτου. Η νέα διατύπωση δίνει τη δυνατότητα για νέες ερμηνείες.

Επιπλέον, στο ισχύον άρθρο 24, η μεταβολή του προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων επιτρέπεται εάν προέχουν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, πρέπει να υπερτερεί το εκάστοτε δημόσιο συμφέρον από την προστασία των δασών. Στην προτεινόμενη νέα διατύπωση το εκάστοτε σοβαρό συμφέρον αρκεί να είναι αναγκαίο.

Στη νέα παράγραφο 3 της πρότασης αναφέρεται: «Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έχει ως σκοπό τον καθορισμό των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης». Σχετικά με αυτήν, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τονίζουν: «Η νέα πρόταση του Ε. Βενιζέλου για την παρ 3 είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την παλαιά, η ουσία της όμως παραμένει η ίδια, η παράκαμψη του δικαστικού ελέγχου του ΣτΕ. Οπως ο ίδιος αναφέρει στο σύγγραμμά του, "προφανής στόχος της διάταξης (δηλαδή της παραγράφου 3) είναι να οριοθετήσει το δικαστικό έλεγχο συνταγματικότητας που ασκείται ιδίως από το ΣτΕ... Για το λόγο αυτό... οι αντίστοιχες κρίσεις ή ρυθμίσεις του νομοθέτη και της διοίκησης είναι τεχνικές ως προς τη φύση τους. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και για τον ακυρωτικό έλεγχο της συνταγματικότητας". Οπως σημειώνουν, εάν παρακαμφθεί ο δικαστικός έλεγχος του ΣτΕ, είναι δυνατή η προώθηση έργων ιδιαίτερα βλαπτικών για το περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ