Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ- ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανταγωνισμοί στο φόντο της «οικονομικής διακυβέρνησης»

Σταθερά στο προσκήνιο οι εγγυήσεις για το νέο δάνειο, μέσω του οποίου προωθείται η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας

Το «φρένο χρέους» και οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η ΕΕ στόχο έχουν να εξασφαλίσουν περισσότερο κρατικό χρήμα, νέα πεδία δράσης και φθηνότερους εργάτες στο κεφάλαιο

Eurokinissi

Το «φρένο χρέους» και οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η ΕΕ στόχο έχουν να εξασφαλίσουν περισσότερο κρατικό χρήμα, νέα πεδία δράσης και φθηνότερους εργάτες στο κεφάλαιο
Η συζήτηση για βάθεμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη επανέρχεται στο προσκήνιο, τη στιγμή που η πλουτοκρατία, παραδέρνοντας στις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος και τους ασίγαστους ανταγωνισμούς, πασχίζει να βρει διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Στο επίκεντρο παραμένουν και οι αντιπαραθέσεις για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή των άλλων κρατών - μελών στο νέο δάνειο.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο - ούτως ή άλλως - πρόσκαιρος συμβιβασμός της 21ης Ιούλη, την Τρίτη θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, με αντικείμενο το θέμα των ελληνικών εγγυήσεων. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, δηλώνει: «Βλέπω περιθώρια εξεύρεσης λύσης. Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι, τις οποίες όμως δεν μπορώ να αναφέρω. Δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Πιστεύω πως υπάρχουν πιθανότητες για ίση μεταχείριση των πιστωτών, χωρίς τα μειονεκτήματα του προσχεδίου της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Φινλανδίας».

Ταυτόχρονα, τεχνοκράτες της ΕΕ αναδεικνύουν την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης, ως μοχλού για να ικανοποιούνται αποτελεσματικά και ελεγχόμενα οι απαιτήσεις της πλουτοκρατίας. Ο Κοινοτικός επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, υποστηρίζει ότι «αν αυτοί οι κίνδυνοι που επιτίθενται στη νομισματική ένωση υλοποιηθούν, δεν θα προκύψει απλώς μια πολύ αρνητική οικονομική κατάσταση, θα έχει πολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη (...) Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η ΕΕ μπορεί να παραμένει τόσο ενωμένη όσο είναι σήμερα χωρίς περισσότερη ενοποίηση στο ενιαίο νόμισμα».

Ο ίδιος δηλώνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να συμφωνήσουν τις επόμενες βδομάδες νέους κανόνες για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυστηρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες. Ακόμα, ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δηλώνει ότι η Κομισιόν θα προτείνει την έκδοση ομολόγων από την ΕΕ, με στόχο τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, αλλά όχι ευρωομόλογα για να χρηματοδοτούνται κράτη. Ο ίδιος εκτιμά ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι μια καλή ιδέα, «αλλά τώρα δεν είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».

Διαρκής χρεοκοπία για το λαό

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Deutsche Bank», Γιόζεφ Ακερμαν, λέει επίσης «όχι» στο ευρωομόλογο, εκτιμώντας ότι «στην παρούσα φάση θα ήταν λάθος», καθώς, αυτό που προέχει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να διατηρηθούν οι πιέσεις προς τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να επιβληθεί δημοσιονομική σταθερότητα. Μάλιστα, συμβουλεύει τις υπερχρεωμένες χώρες να δώσουν βάρος στην ανάπτυξη και όχι στη μείωση του χρέους, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση του κεφαλαίου να πάρει ζεστό κρατικό χρήμα για να αυξήσει τις μπίζνες του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάρκο Κράνγιεκ, εκτιμά ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά το πρόβλημα είναι το πώς θα εξασφαλιστεί επαρκής ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε χρεωμένα κράτη - μέλη να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε χειρότερες επιπτώσεις από ό,τι η παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση. Ο διοικητής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, εκτιμά ότι η δημιουργία «ασφαλιστικών δικλείδων» για την «προστασία» της Ευρωζώνης από μια νέα κρίση, περνάει μέσα από ένα βήμα «προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης και η εγκατάλειψη της κυριαρχίας επί ζητημάτων εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής».

Παράλληλα, μια μια, οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης υιοθετούν τη συμφωνία Γαλλίας - Γερμανίας και αναζητούν τρόπο να κατοχυρώσουν ένα «φρένο χρέους». Στο πλαίσιο αυτό, χτες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η πρόθεση της πορτογαλικής κυβέρνησης - όπως ανακοίνωσε προχτές ο Κοέλιο - να προχωρήσει στη συνταγματική κατοχύρωση ενός φρένου χρέους, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εκτιμά ότι το «χρεόφρενο» μπορεί μεν να βοηθήσει, ωστόσο δεν είναι απαραίτητο, καθώς είναι πιο σημαντική η μείωση των ελλειμμάτων. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου», δηλώνει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, προσθέτοντας ότι τα επώδυνα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων, που περνούν μέσα από τη χρεοκοπία των λαών, είναι μονόδρομος.

Προέχουν οι «μεταρρυθμίσεις»...

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί μονόδρομο επισημαίνει ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των πέντε Γερμανών «σοφών» για την οικονομία. Ο ίδιος σημειώνει ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της, «τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι». Μάλιστα, προσθέτει ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενίσχυε σε σημαντικό βαθμό τις φήμες για διάσπαση της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ θα ολοκληρώσει εγκαίρως το δεύτερο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι υψίστης σημασίας η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί» και αποδεικνύοντας ότι η πρεμούρα των εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των μονοπωλίων για ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να ανοίξουν μπίζνες.

Ακόμα, ο Ζ. Μπαρόζο σημειώνει ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και απαντώντας στο ΔΝΤ που υποστηρίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, ισχυρίζεται ότι «σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, η Ευρώπη ανέλαβε αποφασιστική δράση (...) Οι τράπεζές μας είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες απ' ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, ενώ δρομολογούνται και νέα μέτρα μετά την ολοκλήρωση των stress tests του Ιουλίου».

Τέλος, το πρακτορείο «Bloomberg» παρουσιάζει πλευρές του νέου, αναθεωρημένου καταστατικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο θα γίνεται αφού υποβληθεί αίτημα από τη χώρα που τα έχει εκδώσει, ενώ τα ομόλογα θα μπορούν είτε να διακρατούνται ως τη λήξη τους, είτε να πωλούνται πριν από αυτή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός ότι πρέπει να έχει προηγηθεί αίτημα από μία χώρα, σε συνδυασμό με την απαίτηση της γερμανικής Βουλής να ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις του Ταμείου, μπορεί να καταστήσει το Ταμείο λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με την ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει μέχρι σήμερα ομόλογα αξίας 115,5 δισ. ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ