Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υποκρισία και εμπαιγμός για τους ανέργους

Αρνείται οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας και την ίδια στιγμή ζητά να επιδοτούνται οι επιχειρηματίες και να επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Από παλιότερη συγκέντρωση ανέργων της Ζώνης στον ΟΑΕΔ, με αίτημα την ουσιαστική προστασία τους με άμεσα μέτρα
Από παλιότερη συγκέντρωση ανέργων της Ζώνης στον ΟΑΕΔ, με αίτημα την ουσιαστική προστασία τους με άμεσα μέτρα
Καθαρά επικοινωνιακό και ψηφοθηρικό χαρακτήρα είχε η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, ενώ στις δηλώσεις του περίσσεψαν η υποκρισία και ο εμπαιγμός των ανέργων. Στην πραγματικότητα, ο Α. Σαμαράς απέφυγε οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα στήριξης και προστασίας των ανέργων, επιδεικνύοντας στοχοπροσήλωση στην υλοποίηση της στρατηγικής της πλουτοκρατίας και στηρίζοντας έμπρακτα την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μοναδικό «αίτημα» που εξέφρασε, απευθυνόταν στον ΟΑΕΔ και ήταν μια πελώρια φούσκα: «Απαιτούμε από τον ΟΑΕΔ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, μετρήσιμα αποτελέσματα και μηδενικές καθυστερήσεις» (!), είπε με στόμφο, προφανώς για να «αντισταθμίσει» το μέγεθος της κοροϊδίας προς εργαζόμενους και άνεργους και ταυτόχρονα να πλειοδοτήσει στην επιτάχυνση μέτρων και προγραμμάτων που δίνουν ακόμα φτηνότερους εργάτες στο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους «νέους άνεργους που πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα», αλλά και για τον «Ελληνα (!) άνεργο που πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σήμερα από αυτή την κρίση». Ωστόσο, δεν πρότεινε κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, ακριβώς επειδή την ίδια στιγμή πλειοδοτεί υπέρ της επιδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών στο όνομα της «ανάπτυξης», της πλήρους απαλλαγής του κεφαλαίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας και των απολύσεων στο δημόσιο, της συγχώνευσης και κατάργησης των δημοσίων φορέων, της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι την ίδια στιγμή τα στελέχη της ΝΔ πιέζουν για πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα, κάτω από το μανδύα του «άλλου μείγματος»: «Μείωση φόρων, ενίσχυση ρευστότητας και τραπεζικό σύστημα», είναι οι τρεις άξονες της πρότασης της ΝΔ για «επανεκκίνηση της οικονομίας», υπενθύμισε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών, στόχος που όπως διευκρίνισε θα επιτευχθεί «μειώνοντας πραγματικά το δημόσιο», με νέες απολύσεις και περικοπές δαπανών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου επανέφερε την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, χαιρετίζοντας την δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι «η κυβέρνηση το κουβεντιάζει», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στον Realfm, ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά ότι «δεν είναι η δική μας έλλειψη συναίνεσης που εμποδίζει την κυβέρνηση». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας με την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει αρνητικά το ενδεχόμενο συναίνεσης, επικαλούμενος την υπερψήφιση των νομοσχεδίων στη Βουλή.

Σκόπιμα «διφορούμενη» ήταν η θέση που πήρε για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης. Από τη μια ζήτησε να αποσυρθεί το μέτρο, ενώ ταυτόχρονα αποδοκίμασε τις κινητοποιήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, δηλώνοντας ότι «η εξαγγελία των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης ότι θα καταφύγουν στο κίνημα "δεν πληρώνω", μας βρίσκει αντίθετους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ