Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την εργασιακή εφεδρεία απολύουν «στα μαλακά»

-- Θέλω να ρωτήσω αν η αποδέσμευση από την ΕΕ και η διαγραφή του χρέους που προτείνετε σημαίνει και επιστροφή στη δραχμή και πώς μπορεί ο κόσμος να παρεμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

-- Η αποδέσμευση από την ΕΕ, με όρους μάλιστα λαϊκής εξουσίας, εδώ σημαίνει πια άλλη ανάπτυξη, άλλη κατάσταση. Και, βεβαίως, η χώρα θα έχει το δικό της νόμισμα, εννοείται. Τώρα, αν θα είναι ακριβώς η δραχμή, πώς θα είναι το νόμισμα και πώς θα είναι οι ισοτιμίες... Βεβαίως, θα έχει το δικό της νόμισμα. Δεν μπορεί να είσαι μια ανεξάρτητη χώρα και να έχεις νόμισμα άλλης χώρας. Γίνεται; Αυτό είναι το λιγότερο.

Για την εργασιακή εφεδρεία. Η εργασιακή εφεδρεία είναι για πολλούς ανεργία. Απλώς το πάνε στα μαλακά, επειδή υπάρχουν και τα συνταγματικά κωλύματα και φοβούνται τα δικαστήρια. Δηλαδή, όπως λέγεται επίσημα, η τρόικα έχει ζητήσει - δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα με τους μηχανισμούς του - 300.000 απολύσεις από το Δημόσιο. Υπολογίζουν ότι εν τω μεταξύ, από τότε που μπήκε, οι 50.000 έχουν συνταξιοδοτηθεί, άρα πρέπει να φύγουν 250.000, που σημαίνει κάθε χρόνο να φεύγουν 50.000, μέσα σε τρία χρόνια, αύριο μπορεί να πουν και σε δυο χρόνια.

Είναι απόλυση για πολλούς. Εντάξει, αυτοί που είναι κοντά στη σύνταξη, κάτι μπορεί να καταφέρουν. Αλλά αυτοί που είναι 50 χρονών, 45-48 χρονών, πού θα βρουν δουλειά σήμερα με την ανεργία; Και ο άλλος, ο εργοδότης, θα προτιμήσει να πάρει το νεότερο με τα 500 ευρώ για πέντε μήνες και τελειώσαμε. Θα βρει εύκολα δουλειά τώρα ο 50άρης του Δημοσίου; Και κοιτάξτε να δείτε, πάρτε και τα κριτήρια, λέει αυτοί που έχουν τελειώσει τη βασική εκπαίδευση, δηλαδή Γυμνάσιο - Λύκειο ή και το Δημοτικό. Αυτοί πού θα βρουν δουλειά; Μήπως μπορείτε να μου πείτε; Τώρα θα θέλουν ...ο κλητήρας να έχει διδακτορικό, θα μας πουν στο τέλος. Ολο το Δημόσιο έχει ανάγκη από «εγκεφάλους»; Ολοι πρέπει να έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο; Δηλαδή, για να εξυπηρετήσεις τον πολίτη που πάει σε ένα δημόσιο γραφείο και ζητάει πληροφορίες πρέπει να έχεις τελειώσει το Κέιμπριτζ;

Μια κοινωνία έχει ανάγκη από όλων των ειδών, από όλα τα μορφωτικά επίπεδα. Αλλο να έχεις κουλτούρα, πολιτισμό, γνώσεις που απαιτεί η εποχή μας. Τώρα είναι αστεία πράγματα. Η καθαρίστρια, δηλαδή, στο Δημόσιο, τι, πρέπει να έχει κάνει ντοκτορά για να κάνει την καθαρίστρια; Αλλά εκεί θα πάρουν ιδιωτικά συνεργεία, με άλλους όρους. Και όταν την πήρες; Τι φταίει τώρα; Της έδωσες μια δουλειά, έφτασε 50-55 χρονών, τι θα της πεις; Να πάει να σπουδάσει;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ