Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μη χάνεται χρόνος σε αυταπάτες

-- Χτες στην ομιλία σας στην Καλαμαριά είπατε ότι το ΚΚΕ θα ανταποκρινόταν θετικά σε μια πρόταση για αριστερή διακυβέρνηση μόνο σε μία περίπτωση, αν τρελαινόταν. Και συμπληρώσατε ότι ο κόσμος του ΚΚΕ δεν θα άφηνε την ηγεσία να κάνει μια τέτοια επιλογή. Πόσο σίγουρη είστε ότι στην ίδια γραμμή, κάθετης άρνησης μιας προοπτικής ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς στην Ελλάδα, ότι και ο κόσμος του ΚΚΕ, οι υποστηρικτές, οι ψηφοφόροι, ο κόσμος που τώρα στρέφεται προς το ΚΚΕ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι στην ίδια γραμμή;

-- Κοιτάξτε να δείτε, η αυταπάτη των αριστερών κυβερνήσεων υπάρχει και στην Ελλάδα και υπάρχει και σε ανθρώπους οι οποίοι συμπαθούν το ΚΚΕ ή, αν θέλετε, προσβλέπουν στο ΚΚΕ και μάλιστα θεωρούν ότι θα είναι εγγύηση η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια αριστερή κυβέρνηση. Εμείς συζητάμε με τον κόσμο και εξηγείται αυτή η αυταπάτη, ας μην κάνω ανάλυση πώς εξηγείται. Οταν σου λέει ο απλός κόσμος ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, είναι φανερό ότι όταν βάζεις την ελπίδα να πεθάνει τελευταία, υποχρεώνεις τον εαυτό σου να δεχτεί πάρα πολλές αυταπάτες.

Και εμείς λέμε: Είναι ώρα τώρα να χάνεται χρόνος σε αυταπάτες; Για πείτε μου μία χώρα που με μία αριστερή διακυβέρνηση - αυτή που εννοείτε εσείς, τώρα τι είναι αριστερό κ.λπ. ας το αφήσω, αλλά δεν έχει σημασία - μία κυβέρνηση των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων έλυσε λαϊκά προβλήματα. Οταν λέω έλυσε, εννοώ βελτίωσε τη ζωή του λαού αποφασιστικά, έβαλε υποθήκες για ένα καλύτερο μέλλον.

Πέστε μου μία χώρα, μία, στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική. Μια κυβέρνηση που αφήνει το πεδίο της οικονομίας σε αυτό που λέμε καπιταλισμό, μονοπώλια, κεφάλαιο, σε κάποια συγκυρία, άμα δεν έχει κρίση, μπορεί να δώσει κάποιες μικρές αυξήσεις, να δώσει επίδομα απορίας, να φτιάξει κουπόνια διατροφής για ένα μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα του εξαθλιωμένου, που άμα του δώσεις κάτι παραπάνω αισθάνεται μεγάλη ευχαρίστηση.

Αυτό, όμως, που λέμε, να διαμορφώσω ένα επίπεδο κοινωνικής λαϊκής ευημερίας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, ξαναλέω όχι τα αστικά πρότυπα για το τι είναι ευημερία, αυτόν τον καταναλωτισμό που καλλιεργεί, πείτε μου μία χώρα, να πάμε από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, μία χώρα. Καμία. Εγώ δεν θα κάνω πόλεμο προθέσεων, και ιδιαίτερα σήμερα και μάλιστα σε μία Ελλάδα ενσωματωμένη στην ΕΕ, που μόλις πάει να κάνει κάτι θα της πουν «έξω απ' την ΕΕ».

Εμείς γι' αυτό λοιπόν, επειδή ξέρουμε ότι αυτά που πρέπει να κάνει η εργατική λαϊκή εξουσία θα είναι ασυμβίβαστα με την ΕΕ λέμε ναι, αποδέσμευση, γιατί ξέρουμε ότι μόλις πάμε να τα κάνουμε θα μας πουν «απ' έξω». Προετοιμάζεις το λαό, δεν μπορεί να του λέμε δημαγωγίες, ότι ξέρεις θα τα κάνω εγώ και θα είμαι και στην ΕΕ.

Και μάλιστα άκουσα χτες να λέγεται ότι μια τέτοια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα θα αλλάξει όλη την κατάσταση στην Ευρώπη. Τώρα, κοιτάξτε να δείτε, μη λέμε και υπερβολές. Γιατί ο συσχετισμός δύναμης σήμερα για να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να κάνει αυτά που λέει ότι θα κάνει, πρέπει να έχει στα χέρια της την οικονομία του τόπου. Αμα δεν την έχει, δεν μπορείς να κάνει τίποτα, η Βουλή θα αποφασίσει.

Δείτε τώρα τι γίνεται στην Κύπρο. Πρόεδρος κομμουνιστής, η κυβέρνηση άλλα αποφασίζει και το κοινοβούλιο και έχουν σχέδιο ανατροπής του και προσπαθούν να τον ανατρέψουν πριν τις εκλογές. Εδώ δεν είναι θέμα καλών προθέσεων, είναι θέμα συσχετισμού δύναμης και κυρίως τι κλειδιά έχεις στα χέρια σου. Αμα δεν έχεις τα κλειδιά στα χέρια σου, τι θα κάνεις; Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τον κόσμο. Κοιτάξτε να δείτε, όταν είπα το ΚΚΕ τρελάθηκε, το ΚΚΕ έχει και μια εμπειρία, έχει δοκιμάσει και τέτοιες, έχει μελετήσει την πείρα και καταλαβαίνω να κάνεις και κανένα λάθος από απειρία, μπορεί να το κάνεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ