Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

«ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ σπουδών διαμορφώνονται πάνω στις ανάγκες της αγοράς. Ο ρόλος του διδακτικού προσωπικού, το ίδιο. Η έρευνα, σχεδόν αποκλειστικά, πραγματοποιείται για τις επιχειρήσεις. Οι μεταπτυχιακές σπουδές λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση. Αυξάνεται η χρηματοδότηση από τις εταιρίες και τα μονοπώλια. Η δομή των σπουδών, οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, η χρονική διάρκεια σπουδών, η σχέση πτυχίου - επαγγέλματος - εργασίας καθορίζονται από τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Τέτοιου είδους αναδιαρθρώσεις αλλοιώνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΑΕΙ και ΤΕΙ». Αυτά τονίζει ανάμεσα στ' άλλα ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στη σημερινή συνέντευξή του στο «Ριζοσπάστη» (σελίδες 14 - 15)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η παρακολούθηση των εξελίξεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο «Ρ», σε μια εποχή που πολλοί εθίζουν τους αναγνώστες των εφημερίδων ν' αναζητούν στις σελίδες του Τύπου «πληροφορίες για κάποιο καλό χαρτί», τήρησε διακριτική απόσταση, συνειδητά για μια σειρά λόγους. Πρώτα και κύρια επειδή η υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι μια υπόθεση που αφορά - και πρέπει να αφορά - τους κατόχους κεφαλαίων. Δεν αφορά εκείνους που διαθέτουν κάποιες αποταμιεύσεις, άσχετα αν οι κεφαλαιοκράτες τις «λιγουρεύονται» ώστε να ενισχυθεί ο συνολικός όγκος των ποσών που παίζονται στις χρηματαγορές. Το κυριότερο, ίσως επειδή ο τρόπος που διεξάγονται οι χρηματιστηριακές συναλλαγές θυμίζει όλο και πιο πολύ έναν άνευ προηγουμένου τζόγο, ο οποίος τείνει να χάσει κάθε σχέση με αυτό που συνήθως λέμε «πραγματική οικονομία» (σελίδες 16, 33)

ΧΡΟΝΙΑ θλιβερού απολογισμού για τους αγροτοκτηνοτρόφους αποτελεί και το 1999. Η θέση τους επιδεινώθηκε ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τούτο δεν αποτυπώνεται μόνο από τη συνέχιση των αγώνων των αγροτών, αλλά και από την ίδια την πραγματικότητα. Οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα συνέχισαν την κατιούσα, σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων. Και το αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ, που προβλέπουν μείωση του αγροτικού εισοδήματος σε πραγματικές τιμές για το 1999 της τάξης του 2% σε σύγκριση με το 1998. Κι αυτό αν συνδυαστεί με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τότε η μείωση του αγροτικού εισοδήματος γίνεται στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερη, ενώ ακόμα μεγαλύτερα έγιναν και τα χρέη των αγροτών προς την ΑΤΕ, τα οποία καθόλου δε μετρίασαν οι ψευτορυθμίσεις της κυβέρνησης (σελίδες 24 - 25)

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ερυθραίος Πρόσφυγας στη σύγχρονη αθηναϊκή κοινωνία; Την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα- αλλά και σε άλλα ερωτήματα που αφορούν τους πρόσφυγες γενικότερα- δίνει η μελέτη της Μαρίνας Πετρονώτη: «Το πορτρέτο μιας διαπολιτισμικής σχέσης: Κρυσταλλώσεις, ρήγματα, ανασκευές». Ηδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου επισημαίνεται η αρνητική διάθεση αρκετών γηγενών απέναντι στους πρόσφυγες - αρχίζοντας από τους αρμόδιους των κρατικών υπηρεσιών και συνεχίζοντας με τους εργοδότες-τριες που συχνά απέφευγαν να συνεργαστούν με την ερευνήτρια. Αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων ή σερβιτόροι έδειχναν μια υπεροπτική έως προσβλητική στάση που καταδίκαζε την επιλογή της παρέας ενός μαύρου (σελίδα 23)

ΚΑΙΡΙΟ χτύπημα στη στήριξη των ανέργων μέσα από την επιδότηση ανεργίας ετοιμάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, με έμφαση στην «αυστηροποίηση» των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος, στη μείωση του χρόνου επιδότησης και στην ταυτόχρονη ενίσχυση των «ενεργητικών» πολιτικών απασχόλησης, καθώς και με τη μείωση των «πλεονεκτημάτων» που θεωρούνται ότι έχουν οι εποχιακά απασχολούμενοι όταν μένουν άνεργοι, σε σχέση με τους υπόλοιπους! Την ίδια ώρα, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 13%, ενώ ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ήταν 11,3% τους τελευταίους μήνες του 1998! (σελίδα 37)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ