Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πού στρέφει την προσοχή της η «Γιούνισεφ»

Τέσσερα είναι τα κύρια σημεία που τονίζει η έκθεση για την «Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο για το 2001», αφού πρώτα ξεκαθαρίσει πως χρειάζονται 80 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο «για να δώσουμε σε κάθε νεογέννητο του κόσμου μια καλή αρχή στη ζωή». Τα τέσσερα σημεία που έχουν ενδιαφέρον αν προσεχτούν, είναι:

1 Η φροντίδα στην πρώιμη ηλικία είναι ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνει η οργάνωση: «Ως εκ γενετής δικαίωμα, τα παιδιά δικαιούνται να καταγράφονται κατά τη γέννησή τους, να έχουν σωστή διατροφή, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, καθαρό νερό, ικανοποιητικές συνθήκες υγιεινής, βασική εκπαίδευση, γνωστικά ερεθίσματα και την ευκαιρία να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους. Τα κράτη πρέπει να προσπαθούν να παρέχουν τη βέλτιστη φροντίδα για όλα τα παιδιά τους».

2 Η σημασία της φροντίδας στην πρώιμη ηλικία θεμελιώνεται με επιστημονικά δεδομένα, αλλά και από την πρακτική εμπειρία. Σ' αυτό το σημείο η οργάνωση σημειώνει πως έρευνες της νευροφυσιολογίας και πρακτική εμπειρία υποδεικνύουν κρίσιμες περιόδους για την ανάπτυξη της γλώσσας, της κινητικότητας, της προσωπικότητας, της κοινωνικής συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητας τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. «Η ολοκληρωμένη έγκαιρη φροντίδα παρέχει τα δομικά στοιχεία για την κοινωνική και διανοητική ικανότητα, που θα επιτρέψει στα παιδιά να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους», λέει χαρακτηριστικά.

3 Η παροχή φροντίδας στην πρώιμη ηλικία είναι μια υγιής επένδυση. «Για καθένα δολάριο που ξοδεύεται για τη φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας εξοικονομούνται εφτά δολάρια από τις μειώσεις κόστους», αναφέρει η «Γιούνισεφ». Εξηγεί πως αυτός ο αριθμός προκύπτει από έρευνες που δείχνουν ότι παιδιά στα οποία παρέχεται προσχολική φροντίδα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ασθένειες, να μένουν στην ίδια τάξη, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να χρειάζονται υπηρεσίες επανόρθωσης και αποκατάστασης αργότερα στη ζωή τους. Επιπλέον, λέει η οργάνωση, μεταθέτοντας πόρους εντός του προϋπολογισμού τους, τα κράτη μπορούν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα για τους μικρότερους πολίτες τους, χωρίς να προσθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να εξαντλούν περαιτέρω των προϋπολογισμό τους.

4 Τρεις μεγάλες προκλήσεις - εμπόδια πρέπει να αντιμετωπιστούν: Η φτώχεια, οι ένοπλες συρράξεις και το Εϊτζ. Σ' αυτό το σημείο η «Γιούνισεφ» σημειώνει πως αυτές οι τρεις πληγές παραμένουν οι πιο πιεστικές προκλήσεις για τον κόσμο και ανταγωνίζονται με την πρώιμη παιδική φροντίδα για χρηματοδότηση. «Επενδύοντας σε πολεμικές μηχανές καταστροφής, πολλές χώρες κλέβουν στην ουσία φαγητό, καθαρό νερό, ιατρικές υπηρεσίες και εκπαίδευση από τους πολίτες τους. Σε μερικές χώρες, ιδιαίτερα στην κάτω της Σαχάρας Αφρική, η επιδημία του Εϊτζ έχει απογυμνώσει εντελώς τους προϋπολογισμούς για την υγεία και την εκπαίδευση», είναι τα όσα σημειώνει η οργάνωση.

Να σημειώσουμε, τέλος, και κάποιες φράσεις - δηλώσεις της διευθύντριας της «Γιούνισεφ» Κάρολ Μπέλαμι, τις οποίες έκανε στη Νέα Υόρκη, όπου και παρουσιάστηκε - στις 23 Γενάρη - η ετήσια έκθεση της οργάνωσης. «Πάρα πολλοί ηγέτες της πολιτικής και της οικονομίας αδυνατούν να συλλάβουν τις ουσιώδεις αλήθειες σχετικά με την ανθρώπινη ανάπτυξη», «Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ότι πολλοί άνθρωποι σε θέσεις - κλειδιά, δεν καταλαβαίνουν το πόσο κρίσιμα είναι αυτά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής», «Η φτώχεια στην παιδική ηλικία είναι απεχθής και ανήθικη. Σταδιακά οδηγεί σε μια κολοσσιαία απώλεια ανθρώπινου δυναμικού», «Φτωχά, υποσιτισμένα και ασθενικά παιδιά, συνθέτουν ένα φτωχό και αδύναμο κράτος. Επενδύοντας στα παιδιά και τις οικογένειες, ένα κράτος τελικά επενδύει στη δική του αειφόρο ανάπτυξη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ