Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στον αιώνα μας θα ζήσουμε νέες εξεγέρσεις και επαναστάσεις

Σε συγκέντρωση - εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - εκδήλωση, με θέμα «93 χρόνια ΚΚΕ, αταλάντευτα στην πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας», που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, χτες βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση λειτούργησαν εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα «Ούτε στις εξορίες ούτε στις φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» και «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», στις οποίες αποτυπώνονταν ιστορικές στιγμές της 93χρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ. Επίσης, λειτούργησε έκθεση βιβλίου για τον προλεταριακό διεθνισμό, ενώ διατίθονταν και ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε συναυλία σε διεύθυνση - ενορχήστρωση Δ. Φωτιάδη, με τραγούδια, ύμνους του αγώνα, βγαλμένα μέσα από την Ιστορία του Κόμματος, τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ, στα 93 χρόνια δράσης του, απέδειξε ότι αντέχει στις θύελλες, αντέχει στους κατατρεγμούς. Στις ανηφοριές, στις δυσκολίες αποδεικνύεται χαλκέντερο, παίρνει δύναμη ζωής σαν τον μυθικό Ανταίο, ενώ, στις σχετικά ήρεμες στιγμές της πάλης, δεν αφήνεται να το παρασύρει η κατηφόρα, δεν συμβιβάζεται με τις ευκολίες, δεν γλιστράει. Γνωρίζει καλά ότι είναι στοιχείο της στρατηγικής της άρχουσας τάξης να το οδηγήσει γρηγορότερα στο "γειτονικό βάλτο", στον παροπλισμό του, στην αλλαγή του επαναστατικού του χαρακτήρα, για τον πλήρη αφοπλισμό του κινήματος.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας
Το ΚΚΕ τα κατάφερε να σταθεί όρθιο, να δυναμώσει μετά το 1991 και τις μεγάλες αντεπαναστατικές ανατροπές, ακριβώς γιατί έδειξε σταθερή προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές. Αρχές για επαναστατικό εργατικό κομμουνιστικό κόμμα, όπως είναι η αναγνώριση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης στην κοινωνική εξέλιξη, και η μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία ως επαναστατική θεωρία για δράση. 93 χρόνια τώρα το ΚΚΕ δεν αποκήρυξε ποτέ την ταξική πάλη, τη σοσιαλιστική επανάσταση, την εργατική εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη δικτατορία του προλεταριάτου πάνω στην αστική τάξη και το κράτος της, για να μπορέσει να γίνει εφικτή η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Η κρίση και οι πολιτικές εξελίξεις

Θα έχετε ακούσει ή διαβάσει, αρκετές φορές τα τελευταία δυο χρόνια - ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση - ότι έφτασε το τέλος της μεταπολίτευσης. Διάφοροι δημοσιολόγοι, πολιτικοί και άλλοι ανησυχούντες για τις εξελίξεις - για την τάξη τους, δηλαδή και τη σωτηρία της - μιλάνε γι' αυτό, προτρέποντας σε έγκαιρη, γρήγορη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, για αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό, ακόμα και στη μορφολογία των κομμάτων της αστικής εξουσίας κλπ.

Κι εμείς λέμε ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό τοπίο, έτσι όπως το γνωρίσαμε με μια εναλλαγή αστικών κομμάτων στην εξουσία, με μια κοινοβουλευτική δημοκρατία που ήρθε να εκσυγχρονίσει, μετά τη στρατιωτική δικτατορία, δομές και στοιχεία του πολιτικού εποικοδομήματος του αστικού κράτους, για να μπορεί απρόσκοπτα και πιο βελτιωμένα να προχωρά η καπιταλιστική ανάπτυξη, να προχωρήσει η ένταξη στις δομές της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κλπ, έχει φάει τα ψωμιά του από πολλές απόψεις.

Ολες οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και προβλέψεις του ΚΚΕ για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Από την αρχή τονίσαμε ότι πρόκειται για πρόβλημα πολύ βαθύ, βρίσκεται στην ουσία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, είναι πρόβλημα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, ακολουθεί μια συγκεκριμένη και μόνιμη διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι, πλέον, κατανοούν από την πείρα τους ότι ούτε το μνημόνιο του 2010 και τα περσινά μέτρα ελάφρυναν έστω το πρόβλημα της δικής τους πτώχευσης και εκμετάλλευσης, ούτε το νέο μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν στη Βουλή, η Συμφωνία της 21ης Ιούλη, ούτε η Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη με τη μόνιμη επωδό του μπαμπούλα για την κάθε φορά δόση - την 5η, την 6η , την 7η κοκ. Ούτε οι εξαγγελίες του Παπανδρέου πριν και τώρα του Παπαδήμου, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός και η κυβέρνηση συνεργασίας του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. θα λύσουν κανένα πρόβλημα για το λαό.

Οπως και δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης νέες επιμηκύνσεις αποπληρωμής του χρέους, τα νέα "κουρέματα" του χρέους, τα όποια μειωμένα επιτόκια, τα όποια ευρωομόλογα και οι διάφορες μορφές οικονομικής διακυβέρνησης που ξανά συζητάνε, ούτε η συρρίκνωση της ΕΕ με ένα σκληρό πυρήνα χωρών κοκ».

Οξύνονται οι αντιθέσεις

Οι εξελίξεις σε ΗΠΑ, σε μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, σε άλλα σημεία του πλανήτη, π.χ. Ιαπωνία, δείχνουν ότι βυθίζονται σε νέα φάση κρίσης. Εχουν οξυνθεί όλες οι εγγενείς αντιθέσεις του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, έχουν οξυνθεί οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, Στη φάση της κρίσης οξύνονται απότομα αυτές οι αντιθέσεις, οι φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην ΕΕ. Η νέα συμφωνία για το χρέος είναι μια μεγάλη, πιο βαθιά, πιο βάρβαρη επίθεση ενάντια στο λαό και τη νεολαία, με παραπέρα καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, με νέα μέτρα κρατικής καταστολής και βίας.

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι νέων πολεμικών συγκρούσεων, όχι μόνο περιφερειακών, ανάλογα και με την αναδιάταξη δυνάμεων που συντελείται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία έχουν μπει στον πολεμικό χορό των οξυμένων ανταγωνισμών, των μεταξύ τους ανακατατάξεων στις συνεργασίες - συμφωνίες - συμμαχίες.

Η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης - Ασίας - Αφρικής, κοντά στις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής. Διασταυρώνονται εδώ οι ενεργειακοί δρόμοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που είναι βαμμένοι με αίμα.

Ο λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει πριν είναι αργά ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος προς όφελός του, παρά μόνον η πρόταση του ΚΚΕ, που οδηγεί στην ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού και η οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής που θα βάλει οριστικό τέρμα στην ανεργία, την ανασφάλεια, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τις οικονομικές κρίσεις, τους πολέμους και τις συνέπειές τους.

Ελπιδοφόρες δυνατότητες

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση που οδηγεί στην ανεργία, την ανέχεια, τον υποσιτισμό, στην απόγνωση εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, όχι μόνο από τον πυρήνα της εργατικής τάξης, αλλά και από τμήματά της μέχρι πριν λίγο καλά αμειβόμενα, από την κρατική υπαλληλία, επίσης, που μπαίνει μαζικά στην εργασιακή εφεδρεία - ανεργία, τμήματα των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, τη φτωχή αγροτιά κλπ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, εν δυνάμει, που αν ριζοσπαστικοποιήσει τους στόχους πάλης του, στρέψει το μέτωπό του, με σαφήνεια, στους πραγματικούς ενόχους, την τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και τους πολιτικούς εκπροσώπους αυτής της τάξης, εάν αυτό το κίνημα οργανωθεί, δεν υποχωρήσει, δεν υποταχθεί - ενσωματωθεί, τότε γεννιέται κίνδυνος για τους αστούς, με δυνατότητες, όμως, νέες, ελπιδοφόρες για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα της συμμαχίας.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες παρατεταμένης, πιθανής, πολιτικής αστάθειας, όπου τα βασικά αστικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν χάσει πλήρως την αξιοπιστία τους, όπου άλλοι σχηματισμοί - φτερούγες προθύμων να συνδράμουν την αστική τάξη συρρέουν, αλλά χωρίς κύρος στο λαό, όπου κυβερνήσεις ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να θέσει τέρμα στο σάπιο τοπίο τις αστικής δημοκρατίας - δικτατορίας, απαιτώντας ριζική αλλαγή πορείας της χώρας, ενάντια στα μονοπώλια, με κοινωνικοποίησή τους, δηλαδή ο πλούτος να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, η εξουσία να περάσει στα χέρια της, ώστε να μπορεί, με εργατικό έλεγχο, να σχεδιάσει, κεντρικά και επιστημονικά, την οικονομία, να κατανείμει τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την ευημερία του ως μοναδικό κίνητρο.

Αυτό σημαίνει Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμοπόλεμο, εργατικό λαϊκό κίνημα χειραφετημένο, που δρα παντού, μέσα στους χώρους δουλειάς, που δεν αφήνει να πάρουν ανάσα οι εκμεταλλευτές του λαϊκού ιδρώτα, σε κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά. Που δεν αφήνει μέτωπο πάλης, λαϊκό πρόβλημα που να μη γίνει δικό του, στη βάση της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική, την κρατική καταστολή, την ΕΕ, με προώθηση της αντιμονοπωλιακής ενότητας και συμμαχίας.

Από τα χαράτσια με το ρεύμα και τ' ακίνητα, μέχρι τα χαράτσια της εφορίας, το κόψιμο των μισθών, των συντάξεων, το κόψιμο και την πληρωμή των φαρμάκων και της νοσηλείας, μέχρι την αγορά των βιβλίων και της φωτοτυπίας του 21ου αιώνα, τις απολύσεις και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εργασιακή εφεδρεία και την κατάργηση των πληρωμένων ενσήμων του εργάτη αν ο εργοδότης δεν είναι εντάξει στις συναλλαγές του, και τα άλλα αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα, ων ουκ έστιν αριθμός.

Ταυτόχρονα, να διεκδικήσει και να ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, λαϊκή εξουσία.

Να είμαστε πανέτοιμοι!

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουν πολλούς λόγους να συμπορευτούν, να συστρατευτούν, να στηρίζουν το ΚΚΕ, επειδή είναι το κόμμα που:

  • Η πολιτική και οι προβλέψεις του επιβεβαιώθηκαν.
  • Αντιπαλεύει τις ποικιλόμορφες αστικές θεωρίες και θέσεις για τον πατριωτισμό.
  • Θεωρεί αναγκαία και μόνη συμφέρουσα για το λαό την κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου.
  • Αποκάλυψε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ότι είναι λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων.
  • Δεν έλειψε από κανένα δίκαιο αγώνα του λαού μας.
  • Ανέδειξε τις αξίες του εργατικού κινήματος, τη συλλογικότητα, την ταξική αλληλεγγύη, το μαζικό λαϊκό ηρωισμό, την αυτοθυσία.
  • Δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.

Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας αιφνιδιάσει. Θα ζήσουμε στον αιώνα μας, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, νέες εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Οι κομμουνιστές θα βρεθούμε μπροστά, παντού. Είτε γίνει στάση πληρωμών, είτε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, είτε έξοδος από την Ευρωζώνη, είτε βάθεμα της κρίσης, είτε εμπλοκή στρατιωτική, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, οι κομμουνιστές θα είμαστε μπροστά. Ηγέτες της τάξης μας, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε δημόσιο κτίριο, σε κάθε γειτονιά και χωριό.

Οργανώνοντας τις λαϊκές επιτροπές αγώνα, τις επιτροπές περιφρούρησης, αλληλεγγύης, επαγρύπνησης, συντονισμού. Για να υπερασπιστούμε το λαό. Για την επιβίωση της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα στο θηρίο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ