Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «FULGOR»
Προκλητική στήριξη από την κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Tους 79 από τους 280 εργαζόμενους έχει απολύσει η ιδιοκτησία του εργοστασίου παραγωγής καλωδίων FULGOR στους Α. Θεοδώρους Κορινθίας και η κυβέρνηση καλύπτει και αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία, λέγοντας απλώς ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι νόμιμες.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καταγγέλλοντας ότι εκτός από τις απολύσεις η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν μια εργασιακή σύμβαση στα πρότυπα της κυβερνητικής λογικής με μείωση των αποδοχών, με κατάργηση μιας σειράς εργασιακών δικαιωμάτων όσον αφορά το ωράριο εργασίας και άλλες κατακτήσεις τις οποίες είχαν.

Εχουμε να κάνουμε - συμπλήρωσε - με το μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο οποίος έχει αύξηση του κύκλου εργασιών 22% το πρώτο εννεάμηνο του 2011 και συνολικά ο όμιλος παρουσιάζει κέρδη. Μάλιστα, συνέχισε, πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με μια από τις επιχειρήσεις του Ομίλου ύψους 32,6 εκατομμυρίων Ευρώ για τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι την Μεγαλόπολη. Αυτό δείχνει, κατέληξε, ότι «από την μία μεριά η κυβέρνηση στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους δίνει έργα και ζεστό χρήμα των φορολογουμένων και των ίδιων των εργαζομένων που σήμερα απολύονται από αυτούς τους ομίλους και από την άλλη αυτοί προχωράνε σε εκδικητικές και τρομοκρατικές ενέργειες».

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτσούκος δικαιολόγησε την εργοδοσία, λέγοντας ότι οι απολύσεις στην εταιρεία «είναι νόμιμες» και έδειξε να «συμπονάει» την εταιρεία, λέγοντας ότι «πέρασε μια κρίση το προηγούμενο διάστημα και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα. Το μόνο, ομολόγησε, που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι να πραγματοποιήσουν «συμφιλιωτικές διαδικασίες για την υπόθεση των απολύσεων και έχουμε φροντίσει ώστε να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης και δήλωσε ότι «θα επιθυμούσα μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το σωματείο να υπάρχει μια συμφωνία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλα μέσα στα χέρια μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ