Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ
«Ενοικιάζει» εργαζομένους της!

Στην υποχρεωτική «ενοικίαση» εργαζομένων της, επ' αμοιβή, προχωρεί η ΔΕΗ με απόφαση της διοίκησής της

Η νέα πραγματικότητα στη ΔΕΗ περιλαμβάνει και την «ενοικίαση» εργαζομένων
Η νέα πραγματικότητα στη ΔΕΗ περιλαμβάνει και την «ενοικίαση» εργαζομένων
Ούτε ενάμισης μήνας δε χρειάστηκε να περάσει από τη στιγμή που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία - ώστε να ιδιωτικοποιηθεί - για να αποδειχθεί και να καταδειχτεί η «μοίρα» που επιφυλάσσεται στους εργαζομένους των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η προσφάτως διορισθείσα διοίκηση της ΔΕΗ, στα πλαίσια της... αναδιοργάνωσης της Επιχείρησης ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατ' επέκταση της ιδιωτικοποίησής της, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αντεργατικής μεθόδευσης, επιδιώκοντας εκβιαστικά να εφαρμόσει, και μάλιστα με επίσημη σύμβαση, όλα όσα πριν ένα περίπου μήνα προκάλεσαν τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού. Την «ενοικίαση» των εργαζομένων! Συγκεκριμένα, ειδική σύμβαση που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ), προβλέπει την αναγκαστική μεταφορά εργαζομένων της ΔΕΗ στο ΔΕΣΜΗΕ, όπως επί λέξει αναφέρεται στη σύμβαση «υπό μορφή δανεισμού μισθωτού σε άλλο εργοδότη».

Η σύμβαση προβλέπει το «δανεισμό» περισσοτέρων από 200 εργαζομένων, σε πρώτη φάση, της ΔΕΗ στο Διαχειριστή του Συστήματος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στη σύμβαση: «Με την παρούσα σύμβαση η ΔΕΗ αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαθέσει μέρος του προσωπικού της στο Διαχειριστή του Συστήματος, υπό τη μορφή δανεισμού μισθωτού σε άλλο εργοδότη για την οργάνωση, έναρξη λειτουργίας και περαιτέρω συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του Ν.2773/1999...» και συνεχίζει στο άρθρο 3 παράγραφος 1: «Η διάθεση του δανείου προσωπικού στο Διαχειριστή του Συστήματος γίνεται με κοινή συμφωνία του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και του διευθύνοντος συμβούλου του διαχειριστή του συστήματος». Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος είναι εκείνη η εταιρία στην οποία περνάει η διαχείριση όλου του συστήματος μεταφοράς της ΔΕΗ.

Για το «δανεισμό» δε λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των εργαζομένων, καθώς σημειώνεται ότι «η απόφαση του άρθρου 3 παρ. 1 της παρούσας σύμβασης περί διαθέσεως του προσωπικού της περίπτωσης α` είναι υποχρεωτική για τους μισθωτούς που θα περιληφθούν σ' αυτή»! (σ.σ. η περίπτωση α` αφορά δραστηριότητες της ΔΕΗ που έχουν ανατεθεί στο Διαχειριστή). Προφανείς είναι και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους που δε θα δεχτούν την «ενοικίαση», δηλαδή η απόλυση.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν κινδυνεύουν μόνο με απόλυση, καθώς: Υπάρχει περίπτωση να έχουν καταληφθεί οι θέσεις τους, όταν αυτοί θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ. Υπάρχει ακόμη περίπτωση να έχουν καταργηθεί οι θέσεις εργασίας τους. Αδιευκρίνιστοι είναι οι όροι εργασίας στο διαχειριστή του συστήματος, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναβάθμιση (ιεραρχικά) των εργαζομένων που θα τελούν υπό καθεστώς «ενοικίασης». Η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία. Απλά αποτελεί τον προάγγελο των όσων θα επακολουθήσουν από τώρα και στο εξής στην υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ