Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Νέα πρόκληση από πολυεθνικές και κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης, κατ' απαίτηση της πολυεθνικής «Χόχτιφ», να αναθεωρήσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων με αφορμή τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Η τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης του 1997, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα καταστήματα μέσα στο νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει ότι πρόκειται για απαίτηση της γερμανικής πολυεθνικής «Χόχτιφ» και ότι μια ανάλογη τροποποίηση θα «ανοίξει» το δρόμο για τη γενικευμένη ανατροπή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων του κλάδου!

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων στα αεροδρόμια αφορούσε κυρίως αυτά των αφορολόγητων ειδών, ωστόσο υπάρχει νομοθετικό κενό και τα μεγαθήρια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λειτουργήσουν στο νέο αεροδρόμιο, επιδιώκουν να το καλύψουν έγκαιρα.

Το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σχετίζεται άμεσα και με το ζήτημα της αργίας της Κυριακής, ενώ ανακινεί γενικότερα το ωράριο λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων. Οι εργοδότες, πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ασκούν έντονες πιέσεις «σε όλα τα μέτωπα», προκειμένου να καταρριφθούν οι σημερινοί περιορισμοί.

Την απαράδεκτη πρόθεση τροποποίησης της κοινής υπουργικής απόφασης του 1997 για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΑΣΕ «κατ' απαίτηση του πολυεθνικού κεφαλαίου της γερμανικής "Χόχτιφ"», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η "Χόχτιφ" απαιτεί την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων - όχι αυτών με τα αφορολόγητα είδη - μέσα στο αεροδρόμιο, τσαλαπατώντας κάθε εργατικό δικαίωμα», ενώ συσχετίζει τη νέα πρόκληση με τον καινούριο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Η "Χόχτιφ" - υπογραμμίζει ο σύλλογος - απαιτεί ακόμα και η κοινή υπουργική απόφαση που είχε ληφθεί, το Μάρτη του 1997, κάτω από την πίεση των αγώνων του εργατικού κινήματος, να αλλάξει σε όφελος του κεφαλαίου με στόχο βέβαια το ακόμη μεγαλύτερο κέρδος».

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία δίνει τα πάντα στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο με τη δικαιολογία της λειτουργίας του νέου αερολιμένα. Γιατί με τον τρόπο αυτό ανοίγει την πόρτα για γενικότερη απελευθέρωση του ωραρίου, σε όλη την Ελλάδα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, ο σύλλογος απαιτεί από την κυβέρνηση να μη θέσει το θέμα στη συνεδρίαση του ΑΣΕ και τονίζει ότι «δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να νομοθετήσει ακόμα και την εργασία την Κυριακή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των κομμάτων του (2008-12-30 00:00:00.0)
Ικανοποιεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο (2005-06-26 00:00:00.0)
Ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα (2005-01-08 00:00:00.0)
Ανησυχεί για το ωράριο (2003-12-23 00:00:00.0)
«Εχασε» ήδη 138 πτήσεις (2001-04-04 00:00:00.0)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ (2001-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ