Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Συνεχίζουν κόντρα στο χρυσάφι

Νέα συγκέντρωση έκαναν χτες στην Αλεξανδρούπολη κάτοικοι του Εβρου που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους και την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Θράκης από τις πολυεθνικές. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ που στρώνουν το δρόμο στους χρυσοθήρες των πολυεθνικών να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Ενα σχέδιο, όπως τόνισαν, που δεν είναι μόνο σε βάρος της εθνικής οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Αν υλοποιηθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο, δήλωσαν, θα εξαφανιστεί η γεωργία και η κτηνοτροφία, που σήμερα αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες νοικοκυριά.

«Ούτε μια ουγγιά χρυσάφι σε πολυεθνική - το Πέραμα δεν είναι χαβούζα τοξική», «Ο λαός παλεύει και θα νικήσει - τα χρυσωρυχεία θα καταργήσει», «Αντίσταση και πάλη, όλος ο λαός -το μέλλον μας δεν είναι κυάνιο - χρυσός», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, μεταλλειολόγος καθηγητής, σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της διεργασίας της κυάνωσης που ακολουθούν αυτού του είδους οι βιομηχανίες, θα είναι καταστροφικές για την περιοχή. Πρόσθεσε ότι σε σεληνιακό τοπίο θα μετατραπεί μία έκταση πολλών χιλιάδων τετραγωνικών, ενώ θα υπάρξει και υποβάθμιση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, με αποτέλεσμα την καταστροφή της γεωργίας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ Χρ. Τρέλλης υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα θετική η συγκρότηση μιας τόσο πλατιάς Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ενώ η μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων στα συλλαλητήρια και η μαχητικότητά τους σηματοδοτούν την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, σαν τη μόνη εγγύηση για τη ματαίωση της εξόρυξης.

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ιερισσού Δημήτρης Καραντώνας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των κατοίκων της Ολυμπιάδας, οι οποίοι, όπως τόνισε, παλεύουν μέσα σε ένα κλίμα αφάνταστης τρομοκρατίας για τις σημερινές εποχές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Τόλης Παπαγεωργίου από την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Ολυμπιάδας κατά της λειτουργίας εργοστασίου χρυσού, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικολογικών οργανώσεων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ