Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
«Αναβάθμιση» σε βάρος των φτωχών

Καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά

Εντονες αντιδράσεις προκαλούν οι αποφάσεις ορισμένων Διοικητικών Συμβουλίων νοσοκομείων για τον περιορισμό κραβατιών Γ' θέσης νοσηλείας και την αναβάθμισή τους σε «πρώτη» και «δεύτερη» που οδηγεί, αφενός, στην έμμεση αύξηση των νοσηλίων σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου, σε περισσότερους αποκλεισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων στα βασικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και ο ΟΓΑ.

Η διαβάθμιση σε θέσεις Α', Βα', Ββ' και Γ' υπήρχε στα νοσοκομεία, αλλά πρακτικά οι πληρωμές γίνονταν με βάση τη Γ' θέση. Ο κύβος για την αναβάθμιση ερρίφθη με την απόφαση που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» (6.2.2001) σύμφωνα με την οποία μετατρέπονται σε Α' και Β' πάνω από το 82% των κρεβατιών του. Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που έχει σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό και η λογική της λειτουργίας με βάση τους κανόνες της αγοράς οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Το σωματείο των εργαζομένων στο «Αγία Ολγα» χαρακτήρισε αυτή την απόφαση προκλητική και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της. Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή του κατήγγειλε: «Είναι απαράδεκτη η απόφαση πολλών ΔΣ νοσοκομείων της Αττικής (πχ νοσοκομείο "Αγία Ολγα") να μετατρέπουν κρεβάτια της τρίτης θέσης σε πρώτης, ιδιαίτερα σε περιοχές με κοινωνικά προβλήματα και αυξημένη φτώχεια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί πιστεύουν πως πρέπει να διατηρηθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της περίθαλψης με ενιαία παροχή υπηρεσιών και διατήρηση της δυναμικότητας των κρεβατιών στο λεκανοπέδιο».

Το υπουργείο Υγείας όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιος θα πληρώσει τη διαφορά της μετατροπής έλεγε πως υπάρχει αναβάθμιση της θέσης, αλλά δε θα υπάρξει χρέωση στα ταμεία.

Αυτή η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης είναι πέρα για πέρα υποκριτική, καθώς με το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο επιχειρεί τη μείωση των δαπανών, καθώς ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έχει μιλήσει αρκετές φορές για σπατάλες. Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς για τα νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα υπάρξει ένας προσπορισμός της τάξης των εφτά δισ. το χρόνο, με την αλλαγή της θέσης από Γ' σε Βα'. (Υπάρχουν 600.000 εξιτήρια με νοσηλεία τουλάχιστον τριών ημερών. Η Γ' θέση στον παθολογικό τομέα χρεώνεται 20.000 και η μετατροπή σε Ββ' θα σημάνει χρέωση με 24.000. Ε, λοιπόν αυτή η διαφορά των 4.000 δραχμών μεταφράζεται σε 7 δισ. σε ετήσια βάση).

Πιθανώς το υπουργείο Υγείας να εννοούσε ότι αυτή την αύξηση θα την καλύψει με την εκχώρηση των «αναβαθμισμένων» θέσεων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ή στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία». Είναι μια προοπτική που προβλέπεται από το νόμο 2519/1997 (νόμος Γείτονα) και ήρθε στην επικαιρότητα επί υπουργίας του Λ. Παπαδήμα με την ανακαίνιση στα ορισμένα νοσοκομεία της Αττικής.

Φαίνεται όμως ότι ήρθε ο καιρός για εκχώρηση στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ για την πλέμπα θα υπάρχουν τα ράντζα ή τα φορεία στους διαδρόμους. Ηδη αυτό το φαινόμενο εκδηλώνεται στον «Ευαγγελισμό» όπου υπάρχει η διακαής διάθεση της διοίκησης για αναβάθμιση, που συνοδεύεται με μείωση κατά 12% των συνολικών κρεβατιών. (Οταν άρχισε η ανακαίνιση τα κρεβάτια μειώθηκαν από 1.060 σε 930).

Αγωνιστική απάντηση στη Ν. Ιωνία

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» αλλά και τις επιπτώσεις του αντι - ΕΣΥ νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, πραγματοποιούν τη Δευτέρα 19-2-2001 στη Νέα Ιωνία φορείς και σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ στον κινηματογράφο «Αστέρας» (πίσω από τον ΟΤΕ Νέας Ιωνίας), διοργανώνουν τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας, Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, το παράρτημα του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Ριζούπολης και η δημοτική παράταξη Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία (ΔΗΠΙ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ