Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες αρμοδιότητες για τους δήμους, νέα βάρη για τους δημότες

Να χρυσώσει το χάπι της παραπέρα αφαίμαξης των οικονομικών των δήμων επιχειρεί ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής. Με επιστολή του, επιχειρεί να εμφανίσει ως «μία νέα περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», την υποχρεωτική μεταφορά στους δήμους των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των αθλητικών κέντρων και της συντήρησης των σχολείων, αποκρύπτοντας πως το οικονομικό κόστος για την άσκηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, από το 2002, αναλαμβάνουν ουσιαστικά οι δήμοι.

Ο νόμος 2880/2001, με τον οποίο μεταφέρονται υποχρεωτικά οι παραπάνω αρμοδιότητες, προβλέπει τη χορήγηση των σχετικών πιστώσεων προς τους δήμους μόνο για το 2001. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι από την επόμενη χρονιά, το κράτος θα χρηματοδοτήσει τους δήμους με τα ποσά που απαιτούνται. Αλλωστε νωπή είναι ακόμη η εμπειρία δήμων που δέχτηκαν να αναλάβουν προαιρετικά τους παιδικούς σταθμούς, καθώς βρέθηκαν στην αρνητική κατάσταση να πρέπει να τους λειτουργήσουν με δικά τους χρήματα. Η υποσχόμενη βοήθεια από το κράτος δεν ήρθε. Κι έτσι πολλοί στράφηκαν στην επιβολή ή στην αύξηση ήδη επιβαλλόμενων τροφείων. Κατά τα άλλα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «η μέριμνα για την προσχολική αγωγή, σε όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα των ασθενέστερων τάξεων και αυτών που έχουν ανάγκη, να είναι προσβάσιμη και υψηλού επιπέδου...», όπως τονίζεται στην επιστολή του υφυπουργού.

Στην ίδια επιστολή, σημειώνεται: 969 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν παραχωρηθεί ήδη σε δήμους με υπουργικές αποφάσεις. 450 λειτουργούν σε δήμους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του υπουργείου Υγείας. 200 σταθμοί λειτουργούν ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης σε δήμους με συμβάσεις υποστήριξης από ευρωπαϊκά προγράμματα. Για το 2001 αναμένεται να δοθούν στους δήμους 21 δισ. δραχμές.

Σε ό,τι αφορά τα αθλητικά κέντρα, 286 έχουν καθοριστεί ως δημοτικής σημασίας. Αντίστοιχα παραχωρούνται σε 286 δήμους και μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ. Σε αυτά μετατάσσονται όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα αθλητικά κέντρα. Για τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, το 2001 θα διατεθούν 10 έως 12 δισ. δραχμές.

Τέλος, η αρμοδιότητα των επισκευών και των συντηρήσεων των σχολείων μεταφέρεται αποκλειστικά στους δήμους και τις κοινότητες. Οπως διευκρινίζεται, οι σχετικές πιστώσεις κατανέμονται για μεν τα σχολεία της Αττικής μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, στους δήμους και τις κοινότητες, για δε τα υπόλοιπα σχολεία μέσω των νομαρχιών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι πιστώσεις αυτές, για το 2001, ανέρχονται στα 20 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ