Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΕΔΚΕ
Συμφώνησαν σε δήμους φοροεισπράκτορες

Με τη συναίνεση της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) προχωρά η κυβέρνηση στην προώθηση του λεγόμενου νέου ρόλου που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι στην εποχή της ΟΝΕ, αυτόν δηλαδή της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεις, τα έσοδα των οποίων θα προέρχονται από την αφαίμαξη των δημοτών που θα χαρατσώνονται άγρια για κάθε υπηρεσία η οποία θα τους παρέχεται.

«Εμείς ζητήσαμε σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα στον τομέα της αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το προεδρείο της Ενωσης με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Προηγήθηκε μια περιπετειώδης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, καθώς δε συμφωνούσαν για το περιεχόμενο του υπομνήματος που επρόκειτο να επιδοθεί στον Κ. Σημίτη. Οπως διαπιστώθηκε όμως και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι όποιες διαφωνίες δεν ήταν επί της ουσίας, αφού η συζήτηση περιορίστηκε σε ευχολόγια για την ισχυροποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ανώδυνες παρατηρήσεις αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ σχετικά με την υποβάθμιση του θεσμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δε θίχτηκε καν η οικονομική καχεξία των δήμων, ούτε η απόδοση σε αυτούς από την κυβέρνηση των πόρων που δικαιούνται. Στο δε υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΚΕ, επιμένει στην... ισχυροποίηση του θεσμού, μέσα από τη δυνατότητα των δήμων να εισπράττουν τοπικά έσοδα, δηλαδή να επιβάλλουν φόρους. Μόνο ο πρώην δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος, έθεσε το ζήτημα, ο οποίος - απαντώντας στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως οι δήμοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση του πολίτη - τόνισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση εισπράττει μόλις το 3% το κρατικού προϋπολογισμού». Ο Κ. Σημίτης παραδέχτηκε πως το ποσοστό είναι μικρό, όμως προέταξε τις... άλλες ανάγκες του κράτους.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, η οποία είπε πως προχωρούν οι διαδημοτικές συνεργασίες των μικρότερων δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ