Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η Αττική τσιμεντοποιείται με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς

Στο στόχαστρο της ανοικοδόμησης έχει μπει και το πάρκο στο Γουδί, ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους

«Αθήνα 2004»

Στο στόχαστρο της ανοικοδόμησης έχει μπει και το πάρκο στο Γουδί, ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους
Την περιβαλλοντοκτόνα κυβερνητική πολιτική, η οποία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποσκοπεί την πλήρη τσιμεντοποίηση της Αττικής, ώστε να καταστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι χώροι όπως η παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού και το αεροδρόμιο του Ελληνικού κατήγγειλαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν εκπρόσωποι από τη Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού, τη Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού, την Πρωτοβουλία Πολιτών Ηλιούπολης για τη Σωτηρία του Υμηττού, την Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου, το Σύλλογο Φίλων του Δάσους Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδέλφειας, την Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων, την Οικολογική Συνεργασία Π. Φαλήρου, την Οικολογική Δράση Ελληνικού και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Ελληνικού. Στις ομιλίες τους επισήμαναν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το πρόσχημα για να χωροθετηθούν στις πιο ευαίσθητες θέσεις της Αττικής (βιότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, δάση, παραλίες, ελεύθεροι χώροι) ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την υπερδόμηση αυτών των χώρων και την εμπορική τους εκμετάλλευση. Επιπλέον, τόνισαν, την εικόνα αυτή συμπληρώνει το πλέγμα των μεγάλων οδικών έργων που ουσιαστικά παραδίδει την πόλη στα αυτοκίνητα, χωρίς όμως να λύνεται το κυκλοφοριακό, γιατί τα μέσα μαζικής μεταφοράς συρρικνώνονται.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επικεντρώθηκαν κυρίως στα εξής σημεία:

  • Στη συσσώρευση γύρω από το στάδιο ΟΑΚΑ τεράστιων κτιρίων και εμπορικών κέντρων, όπως τα Ολυμπιακά Κέντρα Ραδιοτηλεόρασης, Τύπου και το Χωριό Τύπου, καθώς στις αναμενόμενες επιχειρήσεις που δημιουργηθούν (σχετικά αναφέρθηκε ότι δεκάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επενδύουν σε γη στο Μαρούσι και ζητούν αύξηση του συντελεστή δόμησης), ρυθμίσεις που προτείνονται και από το δήμαρχο του Αμαρουσίου.
  • Στην τσιμεντοποίηση - εμπορευματοποίηση της παραλίας Σαρωνικού, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή καζίνο, μαρίνων, ξενοδοχείων, εμπορικών και συνεδριακών κέντρων κ.ά, με αποτέλεσμα την αποκοπή της πόλης από τη θάλασσα.
  • Στη δημιουργία δύο κλειστών γηπέδων, 8.000 και 10.000 θέσεων, στη δυτική παραλία του Π. Φαλήρου (από το Αβέρωφ ως το Δέλτα).
  • Στην κατασκευή τεσσάρων ανισόπεδων κόμβων στην Αμφιθέας, Καλαμακίου, Αλίμου και τη νέα λεωφόρο Ελληνικού, που θα μετατρέψουν τη Λ. Ποσειδώνος σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, αποκόβοντας Π. Φάληρο, Αλιμο και Ελληνικό από τη θάλασσα και αναιρώντας ουσιαστικά την ευεργετική λειτουργία του παραλιακού τραμ.
  • Στην καταστροφή της παραλίας του Ελληνικού με την κατασκευή μαρίνας που θα συνοδεύεται από 25.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικά κτίσματα.
  • Στην τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου της Ευρώπης. Ο χώρος θα φιλοξενήσει ολυμπιακά γήπεδα, δημοσιογραφικό χωριό, εμπορικό κέντρο τύπoυ «Village Park», ξενοδοχειακή μονάδα, συνεδριακό κέντρο, Ντίσνεϊλαντ πάρκο αλά ελληνικά και «ήπιες» - όπως τις ονομάζουν οικιστικές παρεμβάσεις.
  • Στην κατασκευή νέας λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας, πλάτους 40 μέτρων, που θα ενώνει τη Λ. Ποσειδώνος με το αεροδρόμιο των Σπάτων μέσω σήραγγας του Υμηττού κάτι που συνεπάγεται την απαλλοτρίωση κατοικιών, σχολείων, πλατειών σε Ελληνικό και Αργυρούπολη.
  • Στη δημιουργία ολυμπιακού γυμναστηρίου στο κτήμα Ομορφοκλησιάς στο Γαλάτσι, που απειλεί το κηρυγμένο ως διατηρητέο βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα, αλλά και αλλοιώνει το δασικό χαρακτήρα της έκτασης.
  • Στην καταστροφή του πάρκου στο Γουδί, έκτασης 4.500 στρεμμάτων, με την κατασκευή κτιρίων υπουργείων, ποδοσφαιρικού γηπέδου κλπ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα έργα - «προίκα» στο μεγάλο κεφάλαιο επιθεώρησε ο πρωθυπουργός (2003-08-19 00:00:00.0)
Για τη σωτηρία του Φαληρικού Ιππόδρομου (2000-02-29 00:00:00.0)
Διαρκής αγώνας για την παραλία (1999-01-29 00:00:00.0)
Ολοι θέλουν να βάλουν χέρι! (1998-12-15 00:00:00.0)
Στη μάχη και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις! (1998-10-14 00:00:00.0)
Ωρα μηδέν! (1998-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ