Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Ωρα μηδέν!

"Παραλία Σαρωνικού: ώρα μηδέν. Χαβούζα και τσιμέντο ή όαση ζωής και αναψυχής", ήταν το θέμα της προχτεσινής συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Αμφιθέας, τονίστηκε ότι η χωροθέτηση γιγαντιαίου αθλητικού κέντρου (πέντε κλειστά και έξι ανοιχτά ολυμπιακά γήπεδα) στην παραλία του Φαληρικού Ορμου και τον Ιππόδρομο, θα καταστρέψει το βιότοπο του Ιλισσού και θα οδηγήσει στην πλήρη τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση και τουριστικοποίηση ενός ιδιαίτερα ζωτικού για την Αθήνα ελεύθερου χώρου, που αποτελεί την κύρια διέξοδο της πόλης προς τη θάλασσα.

"Στα 280 στρέμματα του Ιπποδρόμου προτείνεται να κατασκευαστούν πέντε μεγάλα περίπτερα (δώδεκα διαφορετικά κτίσματα) από επιχειρηματίες, τα οποία μετά την Ολυμπιάδα θα χρησιμοποιηθούν σε εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Ηδη το "Διογένης Παλλάς" έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον", ανέφερε ο Α. Παπαϊωάννου από τη Δημοτική Προοδευτική Κίνηση Φαλήρου και κατήγγειλε την απουσία εκπροσώπων των όμορων δήμων από τη συνάντηση.

"Εκτός από το Δήμο του Ελληνικού, κανείς άλλος δεν έχει πάρει θέση κατά των έργων που προγραμματίζονται να γίνουν στην παραλία του Σαρωνικού ενόψει της Ολυμπιάδας" υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας Π. Κουμουνδούρος.Το Δημοτικό Συμβούλιο του Ελληνικού με απόφασή του δήλωσε την αντίθεσή του στη δημιουργία ολυμπιακής μαρίνας και τουριστικού λιμένα αναψυχής στην παραλία του Αγ. Κοσμά, διότι ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει μη ανατρέψιμες επιβαρύνσεις στο ήδη βεβαρημένο και κορεσμένο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού (ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, διεθνής δίαυλος, πολλές μαρίνες και λιμάνια). Το θαλάσσιο μέτωπό της θα εκτείνεται σε 1.300 μέτρα.

"Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τη χωροθέτηση των ολυμπιακών έργων στην παραλία του Σαρωνικού" τόνισε ο Α. Αλωνιάτης."Οι επιχωματώσεις που υπάρχουν σήμερα δεν επαρκούν σε πλάτος για τις εγκαταστάσεις. Πρέπει να επεκταθούν 50 μέτρα μέσα στη θάλασσα".

Η Μ. Ιατρίδου είπε ότι ο φάκελος της Ολυμπιάδας χωροθετεί αυθαίρετα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, παραβιάζοντας κατάφωρα το ρυθμιστικό της Αθήνας (ν.1515/85), ανατρέποντας όλους τους υφιστάμενους άξονες πολεοδομικού σχεδιασμού. "Οικοδομούνται και εμπορευματοποιούνται βιότοποι, δάση, παραλίες και ελεύθεροι χώροι της Αθήνας", υπογράμμισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Αττική τσιμεντοποιείται με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς(2001-02-15 00:00:00.0)
Η στάση του ΚΚΕ - Αιτήματα και στόχοι(2000-06-04 00:00:00.0)
Επιλογές σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων(2000-03-31 00:00:00.0)
Η Ολυμπιάδα θα καταστρέψει την παραλία(1999-04-28 00:00:00.0)
Διαρκής αγώνας για την παραλία(1999-01-29 00:00:00.0)
Ολοι θέλουν να βάλουν χέρι!(1998-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ