Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο σοσιαλισμός και οι αγράμματοι

Πριν δέκα περίπου χρόνια, νέος ακόμα ρεπόρτερ, κάλυπτα μiα περιοδεία του Χαρίλαου Φλωράκη στους δήμους της δεύτερης περιφέρειας του Πειραιά. Τότε ήταν που ο "καπετάνιος" έδωσε ένα μάθημα, που αξίζει νομίζω να το επαναλάβω, εν όψει των μαθητικών κινητοποιήσεων, ενάντια στο νόμο του Αρσένη. Το πρόγραμμα της περιοδείας προέβλεπε την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ τότε, στα εργοστάσια της περιοχής, στα δημαρχεία και συζήτηση με τους απλούς ανθρώπους στο δρόμο. Κάποια στιγμή η αντιπροσωπεία πέρασε μπροστά από ένα Γυμνάσιο. Ενας από τη συνοδεία τού πρότεινε να μπει μέσα. Εκείνος αντέδρασε λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να διακοπεί το μάθημα. Στο μεταξύ, όμως, είχε γίνει αντιληπτός από τους μικρούς μαθητές που κατέβηκαν στο προαύλιο. Ο Χαρίλαος μίλησε λίγο μαζί τους και τους υποσχέθηκε να έρθει μια άλλη μέρα για αναλυτικότερη συζήτηση. Μια μέρα που τα παιδιά δε θα είχαν μάθημα. Κίνησε να φύγει, όταν ένας μικρός τον ρώτησε γιατί δε συνεχίζουν τη συζήτηση τώρα. Η απάντησή του ήταν ότι αυτό θα σήμαινε πως θα χάσουν το μάθημά τους. Ο νεαρός μαθητής υποστήριξε ότι δεν πειράζει, για να πάρει την εξής απάντηση από τον Χαρίλαο: "Ακου φίλε, εγώ είμαι κομμουνιστής και αγωνίζομαι για το σοσιαλισμό. Ξέρω όμως ότι σοσιαλισμός από αγράμματους δε χτίζεται. Πίσω στα μαθήματά σας. Να τα μάθετε καλά και ταυτόχρονα να αγωνίζεστε για να αλλάξει ο κόσμος".

Σοφές κουβέντες. "Σοσιαλισμός από αγράμματους δεν χτίζεται". Αυτό, εξάλλου, δεν έλεγαν πάντα οι κομμουνιστές, που προσπαθούσαν κάτω και από τις δυσκολότερες συνθήκες στις φυλακές και στις εξορίες, να κατακτήσουν τη γνώση; Αυτή τη γνώση, που η αστική τάξη, με κάθε τρόπο, προσπαθεί να στερήσει από τα παιδιά των εργαζομένων. Αυτή τη γνώση, που ο νέος νόμος του Αρσένη επιχειρεί να κάνει απαγορευτική σε όποιον δεν έχει να πληρώσει για να την αποκτήσει.

Ο Λένιν, μιλώντας στο συνέδριο της Κομσομόλ, καλούσε τους νέους κομμουνιστές να μάθουν όλα όσα κατέκτησε η ανθρώπινη νόηση. "Εμείς επιτελέσαμε το καθήκον μας, κάνοντας την επανάσταση. Σε σας μένει, με όπλο τη γνώση, να κάντε το δικό σας καθήκον. Να οικοδομήσετε τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία και να φτάστε ίσαμε τον κομμουνισμό", ήταν η παρακαταθήκη του μεγάλου επαναστάτη προς τους νέους κομμουνιστές λίγο πριν πεθάνει.

Αλλά και η ΚΝΕ, στη δεκαετία του '70 και του '80, τυχαία μήπως είχε το σύνθημα: "Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στον αγώνα"; Και επειδή ο σοσιαλισμός είναι όχι μόνο επίκαιρος, αλλά και η μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, οι μαθητές, αγωνιζόμενοι να ανατραπεί ο νόμος της κυβέρνησης που βάζει φραγμό στη μόρφωση των παιδιών του λαού, στην πραγματικότητα αγωνίζονται και για το ίδιο το μέλλον, για το σοσιαλισμό.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Υ. Γ. Οταν ο "Οδηγητής" είχε περάσει για ένα διάστημα στα χέρια αυτών, που λίγο μετά δραπέτευσαν από το Κόμμα και σήμερα προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες σαν σύμβουλοι διαφόρων υπουργών του ΠΑΣΟΚ ή σαν επίδοξοι συνδιαχειριστές της εξουσίας, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τη συμβουλή του Χαρίλαου Φλωράκη στο μικρό συνομιλητή του. Φυσικά είχαν κάθε λόγο να το κάνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμούν τη μνήμη του με «κόκκινα μεροκάματα» (2022-05-21 00:00:00.0)
Στερνό αντίο στο σύντροφο Παντελή (2008-03-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την «Κομμουνιστική Διεθνή» (2007-11-17 00:00:00.0)
Μας κληροδοτεί βαρυσήμαντη παρακαταθήκη (2005-05-26 00:00:00.0)
Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας (2005-05-25 00:00:00.0)
«Ευαγγέλιο» Πολιτικής Ιστορίας (2002-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ