Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σταθερά προς ιδιωτικοποίηση

Με "προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα" οδηγείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην ιδιωτικοποίηση. Στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που συζητήθηκε το θέμα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης του λιμανιού, εκπρόσωποι του ΔΣ του ΟΛΘ προανήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο 1998 σε αλλαγή του νομικού καθεστώτος του λιμανιού, ενώ απάντησαν με ασάφεια στο ερώτημα ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται. Ωστόσο, από τις τοποθετήσεις όσων έχουν άμεση σχέση με την κυβέρνηση και γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά τη μετατροπή του ΟΛΘ σε ΑΕ να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα οδηγήσουν τελικά το λιμάνι - μέσω του χρηματιστηρίου - στην κατοχή λίγων ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

Μιλώντας στο ΝΣ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης ζήτησε θεσμική προσαρμογή με τη μετατροπή του ΟΛΘ από ΝΠΔΔ σε ΑΕ και υποστήριξε τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών. Ο Απ. Γενίτσαρης, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΘ, έκανε γνωστό ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προβλέπεται να γίνει με τον νόμο 2414 και στη συνέχεια θα υπάρξουν ΠΔ, που θα διευθετούν τα υπόλοιπα θέματα, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει μία μετοχή του Δημοσίου ή πολυμετοχική διάρθρωση.

Ο διευθυντής του ΟΛΘ Δ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το υπάρχον πλαίσιο δε βοηθάει σε "ευέλικτη πολιτική" και μίλησε για την ανάγκη να λειτουργήσει ο Οργανισμός, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εδωσε ακόμη στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μεγάλη αύξηση της κίνησης και των κερδών του λιμανιού, το προσωπικό όμως από το 1994 ως το '97 έχει μειωθεί κατά 15%

Το ΚΚΕ

Για παιχνίδια εξαπάτησης του λαού, μίλησε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. "Ενας υγιής, ζωντανός, ανερχόμενος οργανισμός, κερδοφόρος και αυτοχρηματοδοτούμενος, οδηγείται σε περιπέτειες με τη μετατροπή του από δημόσιου χαρακτήρα σε ιδιωτικού. Πάμε σε ιδιωτικοποίηση με την αλλαγή του ΟΛΘ από ΝΠΔΔ σε ΑΕ και στη συνέχεια με την ανάληψη, μέσα από το χρηματιστήριο, του πακέτου των μετοχών από ιδιώτες που κανείς δε θα ξέρει ποιοι θα είναι. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική, ο ΟΛΘ μπορεί με νομοθετική ρύθμιση που θα του δίνει μεγαλύτερη ευελιξία να παραμείνει φορέας του δημοσίου", τόνισε.

Οπως, εξάλλου, επισήμανε στο ΝΣ ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, νομαρχιακός σύμβουλος Μιχ. Σπυριδάκης,η λογική μετατροπής του καθεστώτος του λιμανιού από δημόσιου σε ΑΕ και στη συνέχεια η ιδιωτικοποίησή του, δεν εξυπηρετεί την πόλη και το λαό της αλλά όσους οικονομικά ισχυρούς προσμένουν με την αλλαγή αυτή να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

Σημειώνεται ότι και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης έγινε σοβαρή καταγγελία για τα έργα που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στο λιμάνι. Πρόκειται για διάφορες αίθουσες με πολιτιστικούς στόχους που διαμορφώνονται στην πρώτη προβλήτα, προϋπολογισμού 5 δισ. Τα κτίρια αυτά ο Οργανισμός της Πολιτιστικής θα τα παραδώσει, μόλις τα ολοκληρώσει, στον ΟΛΘ, χωρίς να πραγματοποιήσει έστω και μία εκδήλωση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που ακούστηκαν από δημοτικούς συμβούλους στο ΔΣΘ, "η Πολιτιστική - δηλαδή η πολιτεία - χαρίζει με τον τρόπο αυτό 5 δισ. στο λιμάνι, αυξάνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία, εν όψει της προετοιμασίας του να εισέλθει στο χρηματιστήριο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ