Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ολοι στα πόστα τους

Παράλληλα με την ένταση των κινητοποιήσεων, προχωρά και ο συντονισμός των αγροτών της Μακεδονίας με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλία. Η αγροτιά της Μακεδονίας καθημερινά υψώνει ακόμη ψηλότερα τη σημαία του αγώνα και προειδοποιεί την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές της πως η προσπάθεια διάσπασης του δίκαιου αγώνα της δε θα περάσει. Παρά το τσουχτερό κρύο, το χιόνι και τη βροχή, οι αγρότες της Μακεδονίας δηλώνουν αποφασισμένοι να κάμψουν την ανάλγητη κυβέρνηση και να εμποδίσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της "Ατζέντας 2000".

Στη Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στα Μάλγαρα, χτες έκλεισαν συμβολικά από τις 12.30 ως τη 1.30 τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Την ίδια ώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχυσαν το γάλα πάνω από τη γέφυρα, καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Παπάζογλου εξήγησε: "Πετάξαμε σήμερα το γάλα, διότι το ένα κιλό είναι πιο φθηνό και από το νερό. Από τον παραγωγό οι έμποροι το αγοράζουν 90 δρχ. και στην κατανάλωση φτάνει μέχρι 350 δρχ. Αισχροκερδούν σε βάρος μας και εμείς δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε το κόστος παραγωγής".

Ο Γιώργος Ρίσκος, μέλος της ΣΕΑ του μπλόκου, ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν. "Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε παραπέρα τον αγώνα μας. Είμαστε μια εβδομάδα εδώ και κανένας αρμόδιος δεν ήρθε να μας πλησιάσει να ρωτήσει τι θέλουμε. Και αυτό μας πεισματώνει". Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου θα συνεχιστούν και σήμερα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να κλείσουν και οριστικά το δρόμο.

Από τις 11.30 το πρωί και για μία ώρα έκλεισαν τα διόδια έξω από τη Θεσσαλονίκη οι αγρότες της Χαλάστρας.Επίσης από τη 1 ως τις 2 το μεσημέρι έκλεισαν το δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας οι αγρότες στο χωριό Στίβο.Στις πλατείες των χωριών τους παραμένουν με τα τρακτέρ οι αγρότες της Επανωμής, της Θέρμης και της Γαλάτιστας.

Πιερία: Δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Κατερίνης - Αθηνών πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες του Λιτοχώρου,την ώρα που λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στα Τέμπη, συνεδρίαζε η Πανθεσσαλική Επιτροπή με εκπροσώπους των ΣΕΑ Μακεδονίας. Χτες εξάλλου ενισχύθηκαν παραπέρα τα μπλόκα στην αερογέφυρα του Αιγινίου, και στον κόμβο του Κορινού στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

Πέλλα: Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 τρακτέρ στον Αξιό έξω από τα Γιαννιτσά στο Νομό Πέλλας. Επίσης δεκάδες τρακτέρ την ίδια ώρα βγήκαν στη συνοικία των Γιαννιτσών Παραλίμνη και στις πλατείες των χωριών Κρύα Βρύση, Αθηρα, Αραβησσό, Παλιά και Νέα Πέλλα. Σήμερα, όλοι οι αγρότες της περιοχής θα κατευθυνθούν στο 1ο χιλιόμετρο Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, όπου θα παρατάξουν τα τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό.

Κιλκίς: Παραταγμένα στην είσοδο του Πολυκάστρου παραμένουν τα τρακτέρ από την περιοχή της Αξιούπολης. Επίσης στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, χτες, κατέβηκαν και άλλα τρακτέρ από τα γύρω χωριά, ενώ τις επόμενες μέρες οι αγρότες ετοιμάζονται να κλείσουν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

Σέρρες: Σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου προς το Σιδηρόκαστρο προχώρησαν οι αγρότες που έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στην περιοχή του Λευκώνα έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι, τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας, αλλά και στο Ροδολείβος, στην Παλαιοκώμη, στο Δραβίσκο και τη Μεσολακκιά στην επαρχία Παγγαίου.

Στους δρόμους θα βγουν από σήμερα και οι αγρότες της Χαλκιδικής. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Πολύγυρο αποφάσισαν την κάθοδό τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επίσης εξέλεξαν 11μελή Συντονιστική Επιτροπή.Καστοριά

Μαχητικό συλλαλητήριο έξω από τη Νομαρχία και αποκλεισμό των γύρω δρόμων με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Καστοριάς παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Μέσα από τη συγκέντρωση κατήγγειλαν την καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ και προειδοποίησαν με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις διαρκείας. Ηδη, για την επόμενη Τρίτη έχουν εξαγγείλει αποκλεισμό του δρόμου, όπου στήνεται λαϊκή αγορά της πόλης, ενώ την προηγούμενη μέρα, τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής και τη συμμετοχή και άλλων φορέων της Καστοριάς, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα και να διευρυνθεί το πλαίσιο των αιτημάτων.

Συμπαράσταση

Τα μπλόκα των αγροτών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χτες το πρωί ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ Αγάπιος Σαχίνης, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση της παράταξης στον αγώνα που ξεκίνησαν για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων. Ο Αγ. Σαχίνης κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν και να επιδιώξουν το συντονισμό τους με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της πολιτικής, που ξεκληρίζει τους αγρότες, που βάζει περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή, που ερημώνει την ύπαιθρο, που αυξάνει την ανεργία, τα αδιέξοδα των νέων, που επιβάλλει τη λιτότητα στους εργαζόμενους. Γι' αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συμπαράταξη όλων των κοινωνικών στρωμάτων, των αγροτών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, ενάντια σ' αυτήν την αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική". Σύμμαχοι στους αγώνες ενάντια στην πολιτική που πλήττει τους αγρότες δηλώνουν και οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς και δηλώνουν ότι μόνο μέσα από ενωμένους και μαζικούς αγώνες οι κυβερνώντες θα αναγκαστούν να αλλάξουν την πολιτική τους σε όφελος του λαού και του τόπου. Και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πιερίας δηλώνει τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της ώρας και καλεί τον υπουργό Γεωργίας και την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους. Το ψήφισμα επιδόθηκε από αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου στη Συντονιστική Επιτροπή του Λιτοχώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ