Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεν κάνουν πίσω

Σε τροχιά διεκδικητικών αγώνων έχουν μπει για τα καλά οι αγρότες της Πελοποννήσου οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να βάλουν μπλόκα στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι κινητοποιήσεις παίρνουν χαρακτήρα παναγροτικού ξεσηκωμού παρά τις πρώτες κινήσεις διάσπασης και καταστολής των αγώνων που επιχειρούνται από κυβερνητικά στελέχη, φιλοκυβερνητικούς αγροτοπατέρες αλλά και τοπικούς φορείς. Παρ' όλα αυτά - ή ακόμα και εξαιτίας όλων αυτών - οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τον αγώνα τους αν δε λυθούν τα προβλήματά τους.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας για δεύτερη μέρα χτες συνέχισαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης στη θέση Ασπρόχωμα μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής αλλά και απαίτηση του συνόλου των παρευρισκόμενων στο μπλόκο. Μάλιστα, χτες η συμμετοχή του κόσμου ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς προστέθηκαν και άλλα τρακτέρ από τις γύρω περιοχές. Συγκινητική ήταν, όμως, και η στήριξη των φορέων της περιοχής στον αγώνα των αγροτών. Μηνύματα συμπαράστασης απέστειλαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (τμήμα της ΟΓΕ), το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΕΕΔΥΕ, η ΔΗΚΕΒΕ, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψυκτικών Μεσσηνίας, το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ κ. ά. Χτες, όμως, έγινε και η πρώτη προσπάθεια αποπροσανατολισμού του αγώνα. Δράστης ο Νομάρχης Μεσσηνίας Παν. Φωτέας ο οποίος επισκέφθηκε το μπλόκο και ζήτησε από τη ΣΕ να σταματήσει την κινητοποίηση και να περιμένει 10 μέρες ώστε με δικές του "πρωτοβουλίες" να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Νομάρχης υποσχέθηκε να ηγηθεί ο ίδιος μιας νέας κινητοποίησης. Αυτή η ενέργεια χαρακτηρίστηκε από τους συγκεντρωμένους αγρότες σαν προσπάθεια αποπροσανατολισμού, με στόχο την αποκόμιση εκλογικών οφελών και καταγγέλθηκε. Εκφράστηκε η κοινή απόφαση να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση.

Στην Ηλεία χτες, οι αγρότες με πάνω από 70 τρακτέρ και πολλά αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της Ανδραβίδας. Μάλιστα πέρασαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού και στη συνέχεια, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και της ΣΕ παρέμειναν μαζί με τα μηχανήματά τους παραταγμένα μέχρι να αποφασιστεί κλιμάκωση του αγώνα.

Στη Σπάρτη χτες, έγινε ένα μαζικό συλλαλητήριο με πάνω από 100 τρακτέρ και πολλά αγροτικά μηχανήματα, στην πλατεία της Σπάρτης. Στη συνέχεια έγινε δίωρος αποκλεισμός της γέφυρας του Ευρώτα. Τότε οι αγροτοπατέρες της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λακωνίας θεώρησαν πως τελείωσε η "επαναστατική τους γυμναστική", κήρυξαν τη λήξη της κινητοποίησης και αποχώρησαν. Ομως, η πλειοψηφία των αγροτών, αισθάνθηκε προδομένη από τον εμπαιγμό και, αφού κατήγγειλαν τη στάση των αγροτοπατέρων, συνέστησαν Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 11 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στη γέφυρα του Ευρώτα.

Στη Ζάκυνθο οι αγρότες συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους αποκλείοντας όλη την ημέρα την τοπική Εφορία. Δόθηκε ψήφισμα στον Περιφερειακό Διευθυντή του Νομού Ζακύνθου με το οποίο οι αγρότες απαιτούν συνάντηση με την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή ανέλαβε πρωτοβουλία για το συντονισμό της δράσης της με τους παραγωγούς της Πελοποννήσου και της Κρήτης οι οποίοι παράγουν ίδια προϊόντα με τη Ζάκυνθο (σταφίδα, λάδι, εσπεριδοειδή) και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Οι φορείς του νησιού εκφράζουν με κάθε μέσο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Ετσι, αύριο Κυριακή στις 5 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει συναυλία συμπαράστασης έξω από την Εφορία όπου θα παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα με νέο αποκλεισμό της Εφορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ