Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Βάρβαρες περικοπές και χωρίς αναισθητικό...

Κατά 8% θα περικοπούν ακόμα οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και οι αναπηρικές συντάξεις θα περιοριστούν στο 10% του συνόλου των συντάξεων

Νέες άγριες περικοπές των παροχών στην Πρόνοια, νέες αναδιαρθρώσεις στα δημόσια νοσοκομεία και ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας - με εμφανή την πριμοδότηση των επιχειρηματικών - μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιχειρείται με το νέο μνημόνιο.

Ετσι στο νέο μνημόνιο υπάρχει η πρόβλεψη για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών εκτός των νοσοκομείων - δηλαδή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων - κατά ένα 1 δισ. ευρώ το 2012 σε σχέση με το 2011. Ηδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εφαρμόσει τη λεγόμενη αρνητική λίστα, όπου περισσότερα από 1.000 φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άρρωστοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους, κοντά στα 176 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ετσι η νέα βάρβαρη περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη θα αποκλείσει κι άλλους ασθενείς από τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, όταν με τις μέχρι τώρα περικοπές ευαίσθητες ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι και οι διαβητικοί, κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους -μέχρι 25%- σε αυτά.

«Το σχέδιο για την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση» στην «παροχή των υπηρεσιών ΕΣΥ» έχει «στόχο να μειωθούν περαιτέρω τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων κατά 8% εντός του 2012». Με τους μετριότερους υπολογισμούς αυτό θα σημάνει περικοπές κάπου 26 εκατ. ευρώ, που θα επιτευχθούν, μεταξύ των άλλων, από τις παρακάτω επιλογές:

  • Την αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (περιλαμβανομένων των ιατρών) εντός και μεταξύ ιδρυμάτων και υγειονομικών περιφερειών. (Ηδη η κυβέρνηση εξέδωσε και ανάλογη υπουργική απόφαση για 14 νοσοκομεία).
  • Την προσαρμογή της παροχής υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία εντός και μεταξύ νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και υγειονομική περιφέρεια. (Δηλαδή εδώ εμπλέκεται η αξιολόγηση και η λειτουργία των νοσοκομείων με εντελώς επιχειρηματικά κριτήρια).

Το μνημόνιο προβλέπει τη συγχώνευση όλων των τομέων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος «θα αγοράζει υπηρεσίες με βάση προοπτικούς προϋπολογισμούς» και τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια από τους παρόχους υγείας. Δηλαδή από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένο ότι η μία μετά την άλλη οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις - λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων - είναι εμφανής η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, καθώς όλες πια οι εξετάσεις κατευθύνονται προς τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει την αναθεώρηση των καθεστώτων αναπηρίας και τη μείωση των συντάξεων σε όχι περισσότερα από το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Ηδη λειτουργεί ο νέος Κανονισμός Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), όπου γίνονται απίστευτες περικοπές στις παροχές. Και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης για το τι σημαίνει οριζόντιος περιορισμός κάτω του 10% των αναπηρικών συντάξεων αναφέρουμε τα εξής: Επί του συνόλου των συντάξεων στο ΙΚΑ οι αναπηρικές συντάξεις είναι 11,7%, στον ΟΓΑ 16,58% και στον ΟΑΕΕ 10,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ