Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Αθήνα και Αγκυρα το γεράκι του ΝΑΤΟ

Εφ' όλης της ύλης η ιμπεριαλιστική ατζέντα στο τραπέζι των συνομιλιών

Η διευθέτηση εκκρεμοτήτων της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η προώθηση του νέου στρατηγικού δόγματος και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της λυκοσυμμαχίας, που θα γίνει το Μάη στο Σικάγο, περιέχονται στην ατζέντα των επαφών που θα έχει σε Αθήνα και Αγκυρα στις 15 Φλεβάρη, ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ειδικά στο τραπέζι των συνομιλιών στην Αθήνα αναμένεται να τεθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως:

-- Η επιτάχυνση των τεχνικών ζητημάτων αναφορικά με την ελληνική συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα», όπου θεωρείται πλέον δεδομένη η εγκατάσταση στη Μαλάτια της Τουρκίας του επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου για την περιοχή, με επώδυνες συνέπειες στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, μαζί και στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα θέμα που συνδέεται με τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και με το όλο ζήτημα του Ιράν.

-- Η «ενεργειακή ασφάλεια», καθώς τα ζητήματα του ελέγχου των ενεργειακών πηγών και των δρόμων διέλευσης των ενεργειακών πόρων, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ. Ηδη βρίσκεται στο προσκήνιο το θέμα των αγωγών, αλλά και το ζήτημα της εφαρμογής του εμπάργκο που έχει προαναγγείλει η ΕΕ απέναντι στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

-- Τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το οποίο αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο και μάλιστα να ασκηθούν πιέσεις για να κλείσει.

-- Την υλοποίηση της νέας στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ με τη μείωση των στρατηγείων και την ενίσχυση μιας πιο συγκεντρωτικής δομής διοίκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου.

-- Το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και το Ιράν και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Ο Α. Ράσμουσεν αναμένεται να θέσει επιτακτικά τα ζητήματα που αφορούν στην ετοιμότητα της Ελλάδα να ανταποκριθεί στις «συμβατικές υποχρεώσεις» της έναντι του ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί λόγω της οικονομικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ